Sfaturi pentru părinți! Cum îți convingi copilul să renunțe la dulciuri

Dulciurile sunt deliciul tuturor copiilor, din păcate, nu tot ce e gustos este și sănătos. Ceea ce trebuie să știe părinții este că excesul de zahăr în organismul picilor poate declanșa pobleme grave de sănătate.Tocmai de aceea este foarte important să îți ții copilul cât mai departe de aceste produse. 

1. Înlocuiește dulciurile și snacksurile cu variante sănătoase

Daca îi interzici cu desăvârșire copilului tău anumite alimente, cu siguranța va găsi o modalitate de a le consuma, fără ca tu să îți dai seama. „Noi, ca parinti, trebuie să facem inventarul înlocuitorilor sănătoși pentru dulciuri, pentru că știm că micuții noștri vor fi în continuare atrași de ceea ce mănâncă ceilalți copii de vârsta lor”, spune Jessica Crandall, nutriționist la Academia de Nutriție și Diete din SUA.

De aceea, cheia este să alegi înlocuitori nu numai sănătoși, dar și gustoși, pe placul oricărui copil. Pare imposibil, nu? Ei bine, îți vei schimba părerea de îndată ce vei descoperi aceste gustări sănătoase, care reușesc să satisfacă și gusturile celor mai mofturoși pofticioși, dar care sunt pline de elemente nutritive, lipsite de zaharuri adăugate și grăsimi periculoase. Dacă îi oferi astfel de gustări, micuțul tău nu va mai râvni la dulciurile din comerț, care sunt atât de nocive pentru el.

2. Educă-ți copilul prin puterea propriului exemplu

Obiceiurile culinare se învață din copilărie și sunt greu de schimbat la maturitate. Cum se alimentează copilul tău acum este decisiv pentru sănătatea lui de peste 20 de ani. Iar copiii au tendința de a-ți imita părinții, inclusiv comportamentul lor la masă. De aceea, dacă tu îi refuzi copilului tău anumite alimente, însă el te vede pe tine că le consumi, nu numai că i se va părea nedrept și incorect din partea ta, dar va întelege și că nu este nimic în neregulă cu acele alimente. Cel mai bine este să faceți un pact în familie ca de acum încolo să mâncați sănătos împreună. Implică-l pe cel mic în procesul cumpărăturilor, dă-i câteva sarcini simple (să aleagă el fructele sau, dacă este la vârsta la care știe să citească, să recunoască ingredientele artificiale din mâncare) și explică-i pe indelete ce se întâmpla în corpul său în momentul în care se abate de la regulile alimentației sănătoase.

3. Gătește cât mai mult în casă

Mâncărurile preparate în casă au mai puține calorii, sunt mai sănătoase, sățioase și gustoase. Nu degeabă există expresia „ca la mama acasă”, pentru a descrie acea mâncare care are gustul copilăriei. Oricât de ocupată ai fi, fă-ți zilnic sau de câteva ori pe săptămână timp pentru a găti sănătos acasă. Așa vei scăpa de nevoia de a comanda alimente de tip fast-food, precum pizza, salate cu pui prăjit, mâncare chinezească ori cartofi prăjiți cu pui preparat în baie de ulei. Și dulciurile preparate în casă sunt mult mai gustoase și mai bune, cât timp folosețti ingrediente naturale, cât mai puțin procesate.

Sursa