9 sfaturi de educare a copiilor de la Maica Tereza

9 sfaturi de educare a copiilor de la Maica Tereza

1. Fiti atenti la ce le spuneti copiilor. Deseori adultii nu-si controleaza modul de exprimare atunci cand vorbesc cu copiii. Unii, adresandu-se copilului, il numesc lenes, prost, nepriceput. Acesti adulti – parinti si educatori – deseori nimicesc copiii prin cuvintele lor. Astfel, acesti copii, lasandu-se influentati, peste un timp intr-adevar devin lenesi, nepriceputi si isi pierd curiozitatea si dorinta de a invata.

2. Nu trebuie sa-i speriati pe copii cu monstri, lupi si politie. Aceasta nu-i va face nici mai destepti, nici mai buni.

3. Invatati-va copiii fiind voi insiva un model ireprosabil. Copiii nu iubesc sa fie dadaciti, ei vor sa vada actiunile voastre, nu sa va asculte cuvintele.

4. In orice circumstante, straduiti-va sa fiti la inaltime in ochii copiilor vostri. Nu va demonstrati slabiciunile si neajunsurile. Atunci cand parintii le permit copiilor sa le vada slabiciunile, copiii devin nelinistiti, isi pierd orientarea, intrucat nu mai au pe cine se bizui.

5. Copilul, simtindu-se mic si neajutorat, isi doreste sa aiba in preajma un om cu autoritate imuabila, care sa-l protejeze. Copilul are nevoie de sprijinul fizic si psihologic al parintilor. Daca acasa copilul este martorul certilor, neintelegerilor dintre parinti, daca vede minciuna si lipsa de sinceritate, cum ar putea, in asa caz, parintii sa ofere o educatie buna copiilor? Cand copilul vede ca mama sau tata nu au un comportament adecvat, se simte pierdut si se revolta. Aceasta e cauza multor tragedii in familie si societate.

6. Cel mai bine e sa nu va loviti niciodata copilul. Ca exceptie, daca intr-adevar o merita, o palmulita nu-i va dauna, dar fiti atenti! Niciodata nu-l pedepsiti daca sunteti infuriati. Le veti lasa in amintire impresiile de ura, rautate si nu de dreptate. Pentru o educatie adevarata, insa, copilul trebuie sa simta ca sunteti echitabil si de aceea aveti dreptate pedepsindu-l.

7. Copiii trebuie sa aiba incredere neconditionata in parintii lor si sa li se supuna. Aceasta este una din regulile principale ale educatiei intr-o familie prietenoasa si armonioasa.