Ai o încredere în sine scăzută? Iată 5 sfaturi utile de la psihologi care te vor ajuta să devii mai încrezătoare

Ai o încredere în sine scăzută? Iată 5 sfaturi utile de la psihologi care te vor ajuta să devii mai încrezătoare

O încredere de sine sănătoasă joacă un rol important în creșterea bunăstării în viață și în consolidarea relațiilor și are o serie de beneficii, de la motivarea unei persoane pentru a-și atinge obiectivele până la a o ajuta să depășească dificultățile. Conform psihologilor, există câteva modalități eficiente care te pot ajuta în creșterea încrederii în sine – iată care sunt acestea!

VORBEȘTE CU CRITICUL TĂU INTERIOR

Psihologii ne sfătuiesc să formulăm afirmații care să ne schimbe convingerile negative despre noi înșine. De exemplu, dacă sunt prezente gândurile: “Nu sunt vrednic”, acestea pot fi schimbate în: “Eu valorez la fel de mult ca oricine altcineva”. La început poate părea nefiresc să spunem afirmații pozitive care contrazic ceea ce credem în prezent despre noi înșine. Cu toate acestea, în timp, ele ajută la consolidarea încrederii în sine.

AFIRMĂ-ȚI CALITĂȚILE POZITIVE

Pentru a face acest lucru, spune cu voce tare (sau pentru tine) că ai diferite calități pozitive. De exemplu, poți spune: “Sunt bun. Sunt inteligent. Sunt hotărât”. Chiar dacă există o viziune negativă asupra ta, aceste afirmații te ajută să te concentrezi asupra aspectelor pozitive.

AMINTEȘTE-ȚI DE PROPRIILE ABILITĂȚI ȘI CAPACITĂȚI

Pe lângă afirmațiile pozitive, ne putem reaminti și de propriile abilități și capacități. De exemplu, cineva ar putea spune: “Sunt bun la (un anumit lucru). Muncesc din greu. Sunt un bun specialist.” Acest lucru nu numai că te va ajuta să te simți mai încrezător, dar îți va aminti și că este posibil să-ți fi dezvoltat abilități în trecut, astfel încât să le poți dezvolta în viitor.

PRACTICĂ AUTO-COMPĂTIMIREA

Autocompătimirea presupune să fii bun cu tine însuți, să fii atent și blând atunci când examinezi aspectele negative ale tale. De asemenea, te ajută să-ți menții o atitudine mai pozitivă față de tine, ceea ce poate promova încrederea în sine.

DEZVOLTAREA OPTIMISMULUI CENTRAT PE SINE

Există mai multe modalități de a fi mai optimist, în special în ceea ce privește propria persoană și abilitățile sale. De exemplu, poți face un exercițiu de vizualizare, imaginându-ți cea mai bună versiune posibilă a ta în viitor, concentrându-te pe lucrurile bune pe care le faci. De asemenea, îți poți vizualiza cum îți atingi cu succes obiectivele. Acest lucru ajută mintea să se adapteze la ideea succesului tău și să se simtă mai încrezătoare în atingerea obiectivelor tale.

Sursa