Gelozia, o boală periculoasă: Cum să scapi de ea?

Gelozia, o boală periculoasă: Cum să scapi de ea?

Gelozia este un criminal. Atunci când apare, relațiile falimentează și oamenii se ucid reciproc. Nu la propriu, ci ei își ucid sentimentele pe care le nutresc pentru persoanele iubite. Poate fi considerată și o boală, o boală a iubirii, care face numai rău.

Cum funcționează gelozia?

Imaginează-ți următoarea situație. Ești la o petrecere, cineva este prietenos cu tine și îți zâmbește. Partenera sau partenerul tău va crede că urmează infidelitatea și atunci se naște gelozia. O altă situație ar putea fi atunci când partenerul tău îți spune o poveste amuzantă despre fosta sa iubire. În acele momente, anxietatea și mânia ating cote alarmante și pur și simplu nu știi cum ai mai putea să te controlezi.

Așa s-a întâmplat și cu Maria. S-a uitat la iubitul ei și a încercat să-i transmită un mesaj: Sunt supărată și rănită! A încercat să-i atragă vizual atenția partenerului său pentru că s-a uitat sau a vorbit cu altcineva.

Dar nu a reușit. Partenerul ei s-a simțit confuz și nu a înțeles unde a greșit. Atunci Maria l-a întrebat dacă se mai simte atras de ea? Sau poate că s-a plictisit de ea, s-a gândit Maria. El nu înțelegea de ce iubita lui se simte atât de nesigură. Gelozia tocmai ce se născuse și creștea cu fiecare secundă care trecea. Maria nu s-a mai putut abține și i-a spus pe un ton ridicat: „De ce nu te duci acasă cu ea?” E clar că vrei! “

Gelozia, o boală periculoasă: Cum să scapi de ea?

Un motiv pentru a pune capăt unei relații

Este doar o situație ipotetică, prin care, poate, am trecut cu toții cândva. Aceste tipuri de conflicte geloase pot pune capăt relației. Dar dacă ești gelos, asta înseamnă că este ceva în neregulă cu tine?

Când suntem geloși, ne este teamă că partenerul nostru ar putea găsi pe cineva mai atractiv și să ne părăsească. Sentimentul de amenințare este cel care declanșează gelozia. În acest fel, încercăm să ne apărăm de suferința care ar putea să urmeze. Credem că în acest fel vom fi absolviți de suferință și încercăm să-l obligăm pe partenerul nostru (sau parteneră) să renunțe la alte interese.

Unii psihologi o consideră o strategie, prin care încercăm să testăm nivelul de fidelitate al partenerului.  Dacă vă simțiți gelos, este important să vă întrebați ce doriți să obțineți. Folosim această stare precum o strategie sau o scăpăm de sub control și ajungem să pune capăt unei relații pentru că suntem siguri că vom suferi?

În cele mai multe dintre cazuri, gelozia scăpată de sub control aduce finalul unei relații.

Gelozia poate fi o emoție flexibilă

Există diferite motive de gelozie în diferite culturi. Dar altfel este o emoție universală. În Pasiunea Periculoasă a Psihologului Revoluționar, semnată de David Busse, găsim o descriere adecvată a modului în care gelozia a evoluat ca un mecanism de apărare a intereselor noastre.

Strămoșii noștri, care și-au îndepărtat concurenții, au apelat la această metodă pentru ca genele lor să supraviețuiască. Se știe că cuceritorii de sex masculin i-au ucis pe urmași ai celor asupriți. Gelozia a fost o modalitate de a apăra interesele vieții.

De cele mai multe ori, se crede despre această emoție că prezintă o stimă de sine scăzută. Este fals, pentru că uneori sentimentul poate arăta o stimă de sine ridicată: „Nu îmi voi permite să fiu tratat în acest fel”. Gelozia, o boală periculoasă: Cum să scapi de ea?

Reflectarea valorilor superioare

Psihologii – în special psihanaliștii – priveau gelozia ca un semn al insecurității profunde și a defectelor de personalitate. De fapt, este o emoție mult mai complicată de atât. Ea poate reflecta cu adevărat valorile tale superioare de angajament, monogamie, dragoste, onestitate și sinceritate.

S-ar putea să fii gelos pentru că vrei o relație monogamă și te temi că vei pierde ceea ce este valoros pentru tine. La fel cum există o diferență între furia și comportamentul ostil, există o diferență între gelozie și comportament gelos. 

Gelozia se poate manifesta în interior, iar comportamentul gelos se manifestă prin toate acțiunile pe care o persoană le întreprinde atunci când simte emoția. Comportamentul gelos este cel care poate distruge totul.

Oprește-te și spune: „Știu că mă simt gelos, dar nu trebuie să mă comport așa.” 

Psihologii recomandă, ca atunci când cineva devine gelos să urmeze un comportament rațional. Oprește-te, analizează situația și urmărește gândurile și sentimentele. Încearcă să înțelegi dacă gândurile tale sunt conform cu realitatea. Dacă doar ți se pare atunci trebuie să încerci să le reprimi, pentru că îți vor face numai rău. Este normal să avem emoții, dar este anormal să le transpunem în realitate, atunci când ele ne fac rău.

Incertitudinea face parte din fiecare relație

Orice relație este bazată pe incertitudine la un anumit punct. Această incertitudine nu trebuie hrănită, ci trebuie omorâtă prin încredere. Nimeni, niciodată, nu poate fi sigur că partenerul nu îl va părăsi niciodată. Dar asta nu înseamnă că gelozia trebuie să facă parte din viața de zi cu zi.

De exemplu, a crede că relațiile anterioare ale partenerului tău sunt o amenințare pentru relația ta actuală, sau a crede că nu mai prezinți interes sunt situații de ocolit. De asemenea, poți crede că emoțiile tale (gelozie și anxietate) sunt un „semn” că există o problemă. O numim „gândire emoțională”, care este adesea un stimulent foarte prost pentru luarea deciziilor.

Crezi că o persoană poate fi forțată să te iubească sau să iubească pe altcineva? Cu siguranță că nu, motiv pentru care iubirea trebuie clădită pe libertate și încredere.

Gelozia, o boală periculoasă: Cum să scapi de ea?

Gelozia din experiențe anterioare

Uneori, ceea ce primiți de la relații este influențat de experiențele copilăriei sau de relațiile intime din trecut. Dacă părinții tăi au avut un divorț înfricoșător, deoarece tatăl tău și-a părăsit mama pentru o altă femeie, este posibil să crezi că ți se va întâmpla la fel. Sau cineva te-a trădat într-o relație recentă, acum crezi că se va întâmpla la fel.

S-ar putea să credeți că nu aveți nimic de oferit – cine vrea să fie cu voi? Dacă gelozia ta se bazează pe această credință, atunci încearcă să examinezi situația în ansamblul ei.

Secretele unei relații reușite

Pentru a securiza o relație nu este nevoie de un comportament gelos, ci de lucruri frumoase, care pot face o relație aproape perfectă. Iată care sunt aceste lucruri:

  • Acordați atenție partenerului. atunci când faceți ceva pozitiv
  • Lăudați-vă unii pe alții, planificați lucruri frumoase împreună și încercați să evitați critica, sarcasmul și disprețul.
  • Aflați cum să împărtășiți responsabilitatea pentru rezolvarea problemelor – și să lucrați împreună
  • Planificați împreună „zile frumoase” – creați un „meniu” de comportament pozitiv și plăcut pe care îl doriți unul de la celălalt. De exemplu, este posibil să spuneți: „Să pregătim o zi în această săptămână, care va fi o„ zi veselă ”.
  • Creați o listă simplă de comportamente plăcute pe care le doriți unul de la celălalt: „Vreau să-mi masezi picioarele”, „Vorbește-mi despre munca ta”, „Hai să gătim împreună” sau „Hai să mergem în parc”.

Sursa