Proprietati utile ale semintelor/samburilor de fructe si pomusoare

Ne-am obisnuit sa le aruncam, insa semintele multor fructe si pomusoare pot aduce beneficii enorme sanatatii noastre. E important doar sa ne clarificam care dintre ele si pentru ce se folosesc si sa tinem minte, ca unele pot fi periculoase pentru sanatate.

Seminte de fructe si pomusoare bune pentru sanatate

Seminte de struguri

Beneficiul semintelor de struguri consta in continutul mare de minerale naturale si de vitamine (fitonutrienti), care reprezinta phytoalexinul (resveratrol), precum  si de acid linoleic si vitamina E. Resveratrolul se elimina din pomusoare ca reactie de aparare impotriva parazitilor si e un remediu excelent in profilaxia bolilor oncologice. In afara de actiunea antioncologica, intareste vasele sangvine, inima omului, scade probabilitatea aparitiei bolii Alzheimer.

Seminte de pepene verde

Cunoastem si iubim cu totii pepenele verde. Si majoritatea, inainte de a manca miezul, il curata cu atentie de seminte. Dupa cum s-a dovedit, in zadar fac aceasta: in seminte se contine mult zinc si fier, ba si in forma cea mai accesibila, ce contribuie la asimilarea lor de catre organismul omului in proportie de 85 -90%. In semintele de pepene verde sunt proteine si celuloza, care au o influenta benefica asupra digestiei. In plus, semintele de pepene verde ajuta la ameliorarea starii pielii, contribuie la scaderea nivelului de zahar in sange.

Seminte de pepene galben

Nu dauneaza omului nici semintele de pepene galben, desi e mai greu sa le alegi din el decat din alte fructe. Daca le inghitim nemestecate, ele ies repede din organism pe cale fireasca, fiind utile doar ca laxativ. Dar daca le mestecam, enzimele ce se contin in ele ne vor ajuta sa facem fata tulburarilor gastrice. In plus, semintele de pepene galben dau organismului uman si vitamina A, potasiu, fosfor si proteine.

Seminte de kiwi

Semintele de kiwi sunt atat de marunte, incat mancand fructul, nimanui nici nu-i vine prin cap sa le aleaga. Trebuie insa sa stim ce se contine in ele: vitamina E, care da luciu parului, face pielea ideala si unghiile tari, acizi grasi esentiali omega-3, care ne ajuta sa luptam cu inflamatiile interioare. Semintele sunt bune si contra inflaturilor de sub ochi.

Samburi de masline

Se recomanda pentru cei care au astm, dificultati de respiratie, boli de plamani, sunt bune in cazul intoxicatiilor si a problemelor cu vezica biliara. Cura de tratament cu samburi de masline dureaza 4 saptamani, pe parcursul carora trebuie de consumat zilnic cate 15 masline cu samburi cu tot.

Samburi de coarne 

Sunt tot atat de folositoare ca si cele de masline, in plus mai ajuta si la tratarea hemoroizilor, daca vor fi consumate timp de o luna. Pentru tratarea tulburarilor gastrice se recomanda decocturi si infuzii de samburi de coarne.

Samburi de citrice

Multi stiu ca lamaile si lamaile verzi sunt fructe cu un continut bogat de acid salicilic, din care se produce aspirina. Ea se contine si in seminte, de aceea ele sunt bune pentru durerile de cap si is mult mai inofensive ca pastilele. Semintele de portocale sunt bogate in vitamina B17, care ajuta organismul sa lupte cu celulele de cancer, cu maladiile fungice.

Seminte de rodie

Rodiile trebuie mancate cu tot cu seminte, mestecandu-le bine. In ele se contin multe taninuri, polifenoli, antocianine, quercetine, care ajuta in lupta cu cancerul (nimicesc celulele de cancer, opresc cresterea tumorilor) si sunt bune pentru inima. Antocianinele mai au, in plus, si proprietati antivirale, antimicrobiene si anti-inflamatoare.

Samburi de curmale

Praful care se prepara din samburi de curmale de demult se folosea pentru tulburari gastrice, de intestine, ajuta la tratarea diferitor inflamatii. In ele se contin multe minerale: magneziu, cupru, seleniu. Si ce-i interesant, in ele se contin mai multe proteine si grasimi decat in pulpa fructului.

Samburi de fructe, care nu se recomanda sa-i consumati

Printre fructele, samburii carora e mai bine sa-i aruncati sunt piersicele, nectarinele, prunele, caisele, visinele.

In ele se contine o substanta otravitoare – cianura. Concentratia ei e destul de mare si prezinta un risc serios pentru sanatate.

Aceeasi substanta, dar in doze mai mici, se contine in semintele de pere si mere. De regula, consumul acestor seminte nu e periculos, totusi dietologii nu recomanda sa fie mancate permanent.

Toxici, dar intr-o masura mai mica, sunt si samburii de avocado. Consumul lor poate duce la reactii alergice, dereglari in intestine, stomac.