La 40 de ani începe îmbătrânirea creierului uman, iar volumul i se micșorează cu 10 %. Totuși, Acest proces poate fi încetinit.

LA 40 DE ANI ÎNCEPE ÎMBĂTRÂNIREA CREIERULUI UMAN, IAR VOLUMUL I SE MICȘOREAZĂ CU 10 %. TOTUȘI, ACEST PROCES POATE FI ÎNCETINIT

Odata cu inaintarea in varsta, angrenarea creierului in procese cognitive devine mai inceata. Aceasta este cauzata de micsorarea creierului si vascularizarea redusa. Memoria de scurta durata este afectata si creste incidenta accidentelor vasculare cerebrale si a dementei.

Creierul uman, in comparatie cu alte organe, este cel mai dinamic. De exemplu, in primii ani de viata, creierul copilului creeaza pana la 1.000.000 de contacte interneuronale noi, iar pana la varsta de sase ani, volumul creierului creste de 4 ori, iar aceasta este o dimensiune comparabila cu 90% din creierul unui adult.

Pana la varsta de 35 de ani sunt in curs de dezvoltare lobii frontali – zonele creierului responsabile de planificare, control personal si alte functii organizationale.

Conform unui studiu publicat de catre Centrul National de Informare Biotehnologica, S.U.A., rezultatele au demonstrat ca declinul neurologic incepe odata cu varsta de 40 de ani când incepe imbatranirea creierului. Incepand cu aceasta varsta, creierul isi micsoreaza treptat volumul cu 10%. Celulele cortexului mor cu viteza de aproximativ 85.000 de neuroni pe zi, iar țesutul creierului prezintă modificări genetice care pot contribui la procesul de îmbătrânire, inclusiv declinul cognitiv.

Pe langa reducerea densitatii materiei cenusii, exista si o scadere a densitatii materiei albe a creierului – fibrele nervoase, responsabile de interactiunea dintre emisferele cerebrale si viteza procesarii informatiilor. Drept urmare, acest proces implica o scadere a indicatorilor activitatii mentale.

Studiile au cuantificat abilitatile mentale a peste 7 000 de functionari publici cu varsta cuprinsa intre 45 – 70 de ani, pe o perioada de 10 ani, intre 1997 si 2007.

Acestia au fost rugati sa efectueze o serie de teste la inceputul si la sfarsitul perioadei desfasurarii studiului. In cadrul testelor, subiectii au fost rugati sa enumere cat mai multe cuvinte incepand cu „S” si cat mai multe nume de animale dintr-o lista ce le-a fost citită in prealabil. Alte teste au examinat vocabularul si memoria vizuală.

Cercetatorii au descoperit ca pana la finalizarea studiului, subiectii cu varsta cuprinsa intre 45 si 49 de ani au avut o scadere de 3,6% a functiei cognitive.

Unii experti considera ca imbatranirea este o boala si ar trebui privita din aceasta perspectiva. Altii, sunt de parere ca omul genetic implementeaza un ”program de moarte”, iar mutatiile din neuroni si celule reprezinta o lege naturala de schimbare a generatiilor. Insa o teorie clara in gerentologie inca nu exista.

CUM NE PUTEM MENTINE CLARITATEA SI AGILITATEA MINTII LA BATRANETE?

EXISTA CATEVA METODE:

REVIZUIREA DIETEI.

Este dovedit faptul ca Omega 3 (uleiul de peste) provoaca cresterea glutationului, care creeaza o protectie pentru tesutul nervos cerebral si previne boala Alzheimer. Din legume, sparanghelul si broccoli contin o cantitate considerabila de Omega 3.

BAUTURILE CE CONTIN COFEINA CONTRIBUIE LA ELIMINAREA MAGNEZIULUI (Mg) DIN URGANISM.

Iar acest oligoelement ajuta la prevenirea distrugerii sinapselor creierului. Prin urmare, consumul de Mg sub forma de suplimente ajuta la incetinirea mecanismului de imbatranire a creierului.

UN PROCENT RIDICAT DE LUTEINA.

Procentul ridicat de luteina in corpul varstnicilor, contribuie la mentinerea reactiilor nervoase. Sursele acestei substante sunt spanacul, varza, avocado.

MELATONINA.

Pentru ca melatonina sa poata fi sintetizata in organism, este nevoie de triptofan, iar acest aminoacid se gaseste in hrisca, fasole, nuci, banane, musetel, valeriana.

ACTIVITATEA FIZICA.

Aceasta trebuie neaparat inclusa in lista de masuri pentru prevenirea proceselor de degradare a creierului.

UN STIL DE VIATA DINAMIC.

Practica arata ca persoanele care duc o astfel de viata sunt capabile sa-si creasca potentialul intelectual al creierului. Tipul optim de activitate pentru mentinerea tineretii creierului este dansul. Esenta este ca, spre deosebire de alergare sau mers, dansul – implica lucrul continuu al creierului pentru miscari, ritm si melodie.

O VIATA SOCIALA ACTIVA.

Persoanele in varsta, care duc o astfel de viata, vizitand tot felul de cluburi, cercuri si societati de interes, au o memorie mai buna si un sistem nervos mai puternic. Eu nu se opresc in dezvoltarea lor, ceea ce este extrem de important la aceasta varsta.

ATITUDINEA POZITIVA.

Aceasta este caracteristica celor mai longevivi oameni cu minte si memorie sobra.

ANTIOXIDANTII SI ACTIVITATEA FIZICA.

Pentru a incetini imbatranirea creierului si a ”antrena” functiile cognitive – de ajutor sunt antioxidantii si activitatea fizica.

PRIETENIA SI INTERACTIUNEA PRIETENOASA.

Interactiunea prietenoasa intre oameni face posibila reducerea vitezei de imbatranire a creierului.

„Oamenii devin mai precauți în deciziile lor odată cu înaintarea în vârstă – încearcă să evite astfel greșelile. În același timp, procesele motorii – apăsarea tastelor de răspuns într-un experiment – ​​încetinesc odată cu vârsta.”

Aceste descoperiri resping ideea că seniorii gândesc mai încet, ceea ce le poate afecta viața profesională. Dar, din cauza îmbătrânirii naturale și a proceselor care au loc în corpul uman, viteza mentală încetinește semnificativ după vârsta de 80 de ani.

Surse selective: DiverseDePrinLumeAdunate;  sfatulmedicului.ro