14 Lucruri interesante despre călătoriile aeriene! Probabil nu le-ai știut până acum!

Profesia piloților și a însoțitorilor de bord este înconjurată de un pic de romantism. De ce? Pentru că zi de zi se află printre nori! Însă pentru posibilitatea de a călători și a avea un salariu prestigios, personalul companiilor aeriene este nevoit să plătească un ,,preț” foarte mare – nevoia de a respecta cu strictețe toate regulile și de a-și risca viața, îndeplinindu-și obligațiunile de fiecare dată.

Iată câteva curiozități despre călătoriile aeriene, de care probabil nu ai știut până acum!

1.În timpul zborului, pilotul principal și al doilea pilot sunt obligați să mănânce mâncare diferită, pentru ca în caz de intoxicarea unuia din ei, celălalt să poată îndeplini misiunea pentru ambii.

2.Ai observat, că piloții niciodată nu poartă barbă? Părul facial nu ar permite măștii de oxigen să se atașeze strâns de față.

3.Ai atras atenția că în salon este întotdeauna răcoare? Un astfel de microclimat reduce șansele de a avea hipoxie în caz de scădere a presiunii.

4.Te-ai întrebat vreodată, de ce pe harta cu trasee de zbor, traseul avionului nu este niciodată direct? Planeta noastră are formă sferică, de aceea avioanele zboară pe un traseu arcuit.

5.Planificând o călătorie cu avionul, optează pentru un tip închis și comod de încălțăminte. În caz că vei fi nevoit să părăsești de urgență avionul, nu este clar în ce condiții va avea loc aterizarea.

6.Piloții și dispecerii nu comunică întotdeauna doar pe teme profesionale. Dispecerii întotdeauna își felicită colegii cu ocazia sărbătorilor în acest mod.

7.Nu crede în filmele de la Hollywood – o persoană fără pregătire specială nu ar reuși niciodată să aterizeze o aeronavă!

8.Nu doar pasagerii au de suferit în urma întârzierilor de decolare, dar și stewardesele. Aceste ore nu le sunt plătite integral.

9.Atunci când unul din piloți are nevoie să iasă pentru a merge la toaletă, scaunul lui este ocupat de un însoțitor de bord, pentru a controla starea pilotului rămas la cârmă și în caz de necesitate pentru a chema ajutor.

10.Pasagerilor li se poate părea că e ceva în neregulă cu mâncarea din avion. Nu pentru că nu este pregătită calitativ, pur și simplu la înălțime receptorii gustativi și olfactivi nu funcționează sută la sută.

11.Vrei să eviți agitarea și turbulența? Alege locuri mai aproape de zona aripilor avionului. Locurile din coadă, din contra, îți vor oferi senzația, că ești la montagnes russes.

12.Dacă avionul a fost deturnat, atunci în procesul de aterizare pilotul are posibiltatea de a semnaliza despre cele întâmplate, rotind elementele de mecanizare ale aripilor într-un mod special.

13.În caz de condiții meteo nefavorabile, pilotul intenționat trebuie să ,,trântească” ceva mai tare avionul în timpul aterizării, pentru a evita acvaplanarea și deraparea avionului.

14.De ce se merită să alegi o cursă la 8 dimineața? Zborurile matinale practic niciodată nu se rețin, foarte rar se întâmplă să aibă de suferit în urma turbulenței, plus la toate biletele la ele te costă mai ieftin, decât la cursele de zi sau de seară.

Sursa

Citeste si: