Care oua sunt mai bune – albe sau maro?

Ouale erau apreciate mult de toate culturile, deseori erau intruchiparea originii divine, simbolul soarelui, vietii, renasterii. Si astazi la nivel de gospodarie oul e considerat un produs dietetic valoros. Pe omul de rand putin il intereseaza intrebarea filozofica ce a fost mai intai – gaina sau oul. Mai actuala e problema alegerii oualor dupa culoare – albe sau maro? Ultimele se considera mai atragatoare, mai calitative. Sa fie oare asa? 

De fapt, culoarea oului nu depinde deloc de conditiile de intretinere a gainii, ci in exclusivitate doar de culoarea ei. Gainile albe fac oua albe, iar cele cu un penaj pestrit si maro cu creste intunecate fac si oua de culoare maro. Unele specii de gaini fac oua rosii, albastrii, si chiar verzi. Valoarea nutritiva a oualor de toate culorile e absolut identica, difera doar culoarea coajei.

Calitatea coajei poate fi influentata, de exemplu, de varsta gainii – cele tinere fac oua cu coaja mai groasa si mai tare. In afara de aceasta, de calitatea hranii depinde culoarea si gustul galbenusului, acesta avand o nuanta mai aprinsa. 

Apropo, deseori ouale maro costa mai scump decat cele albe.De aici vine si convingerea ca acestea sunt mai bune. De regula, speciile de gaini ouatoare sunt mai mici, in gospodariile casnice ele sunt traditional de culoare alba. Speciile de gaini pentru carne si oua sunt mai mari, de diferite culori. Corespunzator, si dimensiunile oualor la fel sunt mai mari.

Printre pasarile de casa gainile sunt recordmane in ce priveste numarul de oua. Speciile de gaini ouatoare pot da cate 250 de oua pe an. Gastele si ratele se oua aproximativ de zece ori mai putin, si se imbolnavesc de salmoneloza mult mai frecvent. Cele mai valoroase traditional sunt considerate ouale de prepelita, pentru ca aceste pasari mici au cea mai puternica imunitate. In plus, ouale de prepelita au un continut mult mai bogat de vitamine de grupa B si microelemente.

Mai exista inca un mit – ca valoarea oului depinde de dimensiunile lui. Multi considera ca oale mari (65-77 g) si  (55-65 g)sunt mai calitative. De fapt, acestea sunt oua de la pasari batrane, care contin mai mult lichid si, prin urmare, au o concentratie mai mica de substante valoroase. Pe cand gainile tinere fac oua gustoase si nutritive, dar cu dimensiuni medii de categoria a doua (55-45 g) si mici de categoria a treia (35-45 g).

In final – cateva cuvinte despre valoarea nutritiva a oualor. Ele contin albumine, grasimi si chiar glucide, precum si o cantitate mare de vitamine, microelemente. Valoarea energetica a unui ou e de 72-78 kkal.