FRUNZA DE VITA DE VIE PENTRU IARNA

Reteta de Frunza de vita de vie pentru iarna mi s-a cerut de multe ori, asa ca acum voi scrie aici, cum se conserva vita de vie la sare, in saramura, la congelator sau pur si simplu naturala.

Se aleg frunze tinere, neporoase, fara mana (boala), complet verzi si mai ales, nestropite. Culesul frunzelor pentru sarmale se face inainte de inflorirea vitei de vie, inainte de prima stropire. Daca via a inflorit, nu se mai culeg frunzele decat dupa ce se formeaza strugurii, ca sa nu se scuture florile si sa fie afectat rosul viei.

Noi stropim via din Romania cu zeama bordeleza (piatra vanata), care nu e toxica, dar intotdeauna am cules frunzele inainte de stropire.

retete pentru a pregati Frunza de vita de vie pentru iarna. Metode simple, taranesti, fara conservanti.

1. FRUNZA DE VITA DE VIE PENTRU IARNA, LA CONGELATOR, CEA MAI SIMPLA METODA.

Se spala frunzele, se oparesc timp de 2-3 minute in apa clocotita, se scot si se clatesc imediat cu apa rece. Se lasa la scurs, apoi se pun in pungi, la congelator, in functie de cate frunze stiti ca aveti nevoie 1 data.

Daca vreti sa vedeti totul video-gasiti aici.

2. FRUNZA DE VITA DE VIE PENTRU IARNA, NATURALA, IN BIDON (PET) DE PLASTIC.

Aceasta este o metoda extrem de simpla, pe care o folosesc de multi ani. Frunzele de vita de vie nu se spala, se scutura bine, sa nu aiba gandacei, se aleg de codite si se fac ghemotoace cate 1-2 frunze. Se baga in peturi de o,5 l(foarte uscate, sa nu aiba deloc stropi de apa). Petul meu din poza are cativa stropi de apa, asa ca faceti ce spun eu, nu asa cum am facut, da? Am pus acum, ca sa va arat cum se face  , eu am frunza de vita de vie trimisa de mama, din Romania. Se indeasa bine cu coada unei linguri de lemn sau cu un bat. Cand bidonul este plin, se pune dopul si se aseaza pe raft, in camara. Cand vreti sa faceti sarmalute cu frunza de vita, taiati bidonul, desfaceti frunzele, le spalati, le opariti 3-4 minute, le clatiti cu apa rece… si faceti sarmalute.

 

3. FRUNZA DE VITA DE VIE PENTRU IARNA, LA SARE.

Frunzele alese de codite, spalate, se presara cu sare si se pun in borcane, galetuse, bidoane, putini…dupa cum doreste fiecare gospodina. Se foloseste sare de mina, neiodata, sare de muraturi. Printre frunze, se mai pot pune marar verde, patrunjel, leustean, dupa dorinta. In Moldova, sunt zone in care se pun si corcoduse sau prune verzi printre frunze. Aceste corcoduse se pun la fiert impreuna cu sarmalele, atunci cand se fac si acresc sarmalele, sau se folosesc iarna la acrit ciorbele.

Se lasa loc de 1-2 degete si se pune deasupra un strat gros de sare. Atat. Frunzele isi vor lasa lichid si se vor conserva perfect. Vor fi sarate si tari, asa ca este bine sa fie puse la desarat cu o zi inainte si se schimba apa de cateva ori.

TRUC:

Cand se pun la desarat, se adauga sare (cat se ia cu 3 degete), in apa. In felul acesta, frunzele se vor desara mai repede.

4. FRUNZA DE VITA DE VIE PENTRU IARNA, IN SARAMURA.

Frunzele alese si spalate se aseaza in straturi sau ghemoroace, in borcane, galeti, bidoane. Se pot pune, la fel ca la cele la sare, marar, patrunjel, telina, leustean, corcoduse verzi. Se face o saramura (solutie salina), sa pluteasca oul. Se pun 200 g de sare mare (de mina, neoidata) la 1 l de apa si se pune totul pe foc. Se amesteca pana cand se topeste sarea, nu este nevoie sa dea in clocot. Se toarna peste frunzele de vita, nu este nevoie sa fie lasata la racit.

Inainte de folosire, se pun la desarat.

Gata.

Sursa