Cât de periculoasă poate fi o înțepătură de albină sau de viespe?

Cât de curând vremea caldă o să ne îmbie să stăm mai mult în natură, la iarbă verde, soare și aer curat. Dar starea de bine pe care ne-o oferă activitățile în natură poate fi risipită printr-o singură înțepătură de albină sau de viespe. Și dacă persoana mai este și alergică la veninul acesteia… lucrurile se complică.

Încă de la început se impune precizarea că o persoană alergică la veninul de albină nu va fi neapărat alergică și la cel al viespei. În plus, este bine de știut că albina atacă doar dacă este agresată și lasă acul în locul înțepăturii, pe când viespea este agresivă și poate înțepa în mai multe locuri, fără a lăsa acul. Între cele două alergii, cea la veninul de viespe este mult mai gravă (potențial fatală), dar din fericire mai rară. Prima înțepătură nu va declanșa niciodată o reacție alergică. Și nici a doua. Abia de la al treilea contact al organismului cu veninul pot începe necazurile. Iar dacă ‘victima’ este o persoană vârstnică aflată în tratament cu antiinflamatoare nesteroidiene, riscul de șoc anafilactic este uriaș.

Reacțiile la înțepătura de albină sau viespe pot fi diferite. Ce mai ușoară este cea inflamatorie locală, care se manifestă strict în jurul înțepăturii, și care persistă câteva zile. Puțin mai… ‘zgomotoasă’ este reacția locoregională, când sunt afectate și țesuturile din jurul înțepăturii, ajungând până la articulația de deasupra sau dedesubtul acesteia. În fine, cea mai violentă reacție este șocul anafilactic, care apare în câteva minute după înțepătură și care are risc letal. Simptomele acestuia includ: mâncărime și înroșirea pielii, nas înfundat, care curge, strănut, ochi înroșiți, care lăcrimează, urticarie și tumefieri pe porțiuni extinse de corp, umflarea feței, limbii, gâtului cu greutate în respirație, vorbire, înghițire, respirație greoaie, șuierătoare, bătăi rapide (uneori neregulate) ale inimii, amețeli, vedere încețoșată, senzație de cădere în gol, dureri abdominale, grețuri, vărsături, pierderea stării de conștiență, gust metalic, convulsii.

Lipsa unei intervenții medicale rapide în cazul șocului anafilactic se poate solda cu deces!

În cazuri foarte rare, la maxim 21 de zile de la momentul înțepăturii, poate apărea o reacție de tip „boala serului’, cu manifestări neurologice, renale, vasculitice sau dureri și/sau tumefieri articulare.

Persoanele care au suferit un șoc anafilactic ca urmare a înțepăturii de albină sau viespe vor purta asupra lor, obligatoriu, adrenalină autoinjectabilă.

Sursa

Citeste si: