Un pahar de vin antreneaza intelectul

Gordon Shepherd de la Yale School of Medicine a cercetat pe parcursul ultimilor ani cum apare senzatia de gust si s-a dedicat neurogastronomiei. In cartea How the Brain Creates the Taste of Wine (Cum creeaza creierul gustul vinului), cercetatoul s-a dedicat constientizarii gustului de vin.

Shepherd a constatat ca atunci cand bem vin, diverse zone ale creierului se activeaza, asemanator altor activitati de zi cu zi. Se pare ca procesarea gustului de vin poate solicita creierul chiar si mai mult decat un calcul matematic. Se pare ca nu bautura are de fapt gustul pe care ni-l imaginam, ci creierul ni-l dicteaza. Acest fenomen se poate asemana cu perceptia culorilor. In clipa in care vedem un obiect, el nu are, de fapt, culoare. Abia in momentul in care pica lumina pe el si ochii nostri o percep, se activeaza sisteme cerebrale care percep culorile. Mecanismul de perceptie al gustului seamana cu felul in care decodam culorile. Inca o data ne dam seama ca lumea, asa cum ne-o imaginam noi, nu este de fapt deloc asa. Oare asta este senzatia pe care au avut-o predecesorii nostri, cand au descoperit ca pamanul este rotund sau ca ochiul este format dintr-un set de lentile?

Gustul este o iluzie

Atunci cand analizam o gura de vin, absoarbem semnale printr-unul din cei mai mari muschi din corp: limba. Astfel se activeaza mii de receptori gustativi si olfactivi. De cele mai multe ori, atunci cand inspiram si expiram, se pare ca transmitem un cod catre creier, pe care de fapt il consideram gust.

Se pare ca reusim sa cuprindem pe de-a-ntregul gustul unei guri de vin abia dupa ce o inghitim si expiram.

Sexul tau influenteaza perceptia gustului

Daca doua persoane beau acelasi vin, este foarte posibil sa aiba interpretari gustative diferite. Este stiut ca saliva, sexul pe care il avem sau momentul zilei pot influenta experienta gustului.

Vinul se bea in cantitati mici

Pentru a stimula organismul constructiv si in proportii sanatoase, vinul se bea in cantitati si inghitituri mici. Uneori avem reactii neplacute fata de aceasta bautura pentru ca ne incarcam cu o inghititura prea mare, ceea ce ne transforma receptorii in niste bariere inchise.

In cazul unui consum redus si ocazional de vin de calitate, se poate constata ca este mai interesant si mai complex decat consumul altor bauturi. Ba chiar gratie angrenarii unui numar foarte mare de receptori in procese de decodare diferite, poate chiar sa fie o activitate mai solicitanta decat multe altele pe care le desfasuram pe parcursul unei zile!

Sursa