Simptome ușor de ignorat, dar care ascund probleme grave

Simptome ușor de ignorat, dar care ascund probleme grave

Simptome de tot felul avem cu toții. Este și motivul pentru care nu le dăm importanță. Și rău facem. Te-ai fi gândit vreodată că un banal sughiț, un oftat, picioarele umflate după o zi obositoare ori balonarea noastră „cea de toate zilele’ pot fi simptome ale unor boli serioase?

5 simptome ușor ignorate

1.Îți simți sufletul greu?

Parcă ai o piatră pe inimă și oftezi întruna. Până și respirația e îngreunată de durerea din capul pieptului. Și toate astea fără motiv, fără să fi depus vreun efort! Nu amâna vizita la medic! Pot fi multe cauze: o afecțiune respiratorie, semnele unei spasmofilii sau, și mai rău, astm ori cheaguri de sânge la plămâni.

2.Hâc, hâc, hâc… Cine te pomenește?
Așa se spune în popor când sughite cineva. De fapt, sughițul poate fi semn de boală, dacă este urmat de tulburări ale respirației, de insomnii sau de stări de neliniște. Sughițul indică afecțiuni precum cele intestinale, gastrita, ulcerul duodenal, pancreatita, afecțiunile ginecologice, infarctul și chiar tumorile.

Medicii denumesc acest simptom meteorism și îl asociază cu boli destul de grave, precum cancerul de colon sau de stomac. De obicei, balonarea e însoțită și de eliminarea gazelor intestinale prin flatulență. Cu cât mirosul acestora e mai urât, fără să fi consumat alimente „vinovate’, precum broccoli, ouăle, usturoiul, fasolea, cu atât riscul instalării unor afecțiuni digestive grave este mai mare.

4.Nu mai căsca, fiindcă se ia!
Unii specialiști cred că indică oboseala, stresul, plictiseala, că apare când creierul nu este suficient oxigenat, în vreme ce alții îl consideră o acțiune care indică relaxarea psihică. Dar căscatul poate fi și un semn clar de boală. Așa se întâmplă în disfuncțiile hormonale, la persoane cu migrene frecvente, cu un exces de dioxid de carbon în sânge, cu afecțiuni digestive, intestinale, cu lipsă de calciu sau magneziu, cu diabet în faza de debut, la anemici.

5.Picioare umflate?

Este avertismentul organismului, prin acumularea lichidelor în membrele inferioare. Inima, rinichii sau ficatul anunță că suferă. Diureticele nu sunt o soluție, avizul medicului, da! „Boala venoasă cronică este evolutivă, progresează de la simptome precum durere la nivelul gambei, senzația de arsură sau de umflare și furnicături, la stadii severe precum edemul, tulburările trofice ale pielii sau ulcerul venos de gambă. Medicul de familie sau medicul specialist sunt singurele persoane în măsură să pună un diagnostic corect și, totodată, să recomande tratamentul optim.’, spune Conf. Dr. Brănișteanu, specialist dermatolog.

Sursa