Satul Din Sibiu Care Arată Ca Din Filmele Disney

Satul Din Sibiu Care Arată Ca Din Filmele Disney

Satul din Sibiu care arată ca din filmele Disney unde turiști din toată lumea se întâlnesc pentru o lecție de istorie la Biertan, o localitate de lângă Sibiu. Ulițe umbrite săpate în piatră se deschid de peste 500 de ani în centrul așezării, lângă cea mai mare biserică fortificată din Transilvania.

Ascuns între dealuri împădurite şi livezi se află Biertanul, localitate rurală ale cărei numeroase clădiri cu arhitectură urbană îi „trădează” importanţa economică de altădată. Biertanul a fost întemeiat în secolul XIII de coloniştii saşi care au îndrăgit zona pentru solul roditor şi condiţiile viticole foarte bune transformând-o într-o adevărată „Ţară a Vinului”.

Foto Nicu Hoandra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BBC prezintă, într-un reportaj, unicitatea satului Biertan din Transilvania, înscris în patrimoniul Unesco, unde biserica fortificată construită la 1490 adăpostea o “carceră” unde cuplurile care nu se mai înţelegeau erau închise de preot timp de şase săptămâni pentru a-şi rezolva problemele. În 300 de ani nu a existat decât un divorţ. 

Sotii certati inainte de divort erau inchisi aici pentru doua saptamani, trebuiau sa se suporte, cu o singura lingura, o furculita, o masa, un pat, un scaun, nu aveau cutit, iar in 300 de ani am avut la Biertan un singur divort, asa ca eficienta metoda. Ar trebui aplicata si azi. 

Veniți din Australia sau America, vizitatorii spun că au aflat de aceste locuri superbe din filme sau din pliante.

Vechi de sute de ani, străduțele pavate din Biertan, cu arcade medievale și cu parfumul acelor vremuri au purtat de-a lungul timpului mii de turiști către inima localității. În spatele fortificațiilor se înfățișează biserica veche de cinci sute de ani, construită de meșteri de la Nurenberg și Viena.

Foto Nicu Hoandra

Nu întâmplator cetatea fortificată din Biertan este una dintre cele mai cunoscute din Transilvania. Localitatea a fost printre primele așezări germane de sași din Ardeal. Pe lângă altarul impresionant ăi orga impunătoare, de cetate este legată și o legendă.

“Pitorescul Biertan, una dintre cele şapte aşezări germane de saşi, care este inclusă în patrimoniul mondial Unesco, a îngheţat în timp. Căruţele trase de cai fac parte din viaţa cotidiană, iar localnicii se adună să-şi vândă mărfurile în piaţa pietruită din sat. În inima satului este o biserică fortificată de secol XV înconjurată de dealuri”

Începând cu vara anului 2015, un nou traseu turistic a fost lansat la Biertan printr-o acțiune de voluntariat organizată de Primăria Biertan în colaborare cu Fundația Mihai Eminescu Trust.

Traseul străbate dealul de vest al satului, cultivat odinioară cu viță de vie, care își mai păstrează încă aspectul terasat (ca dovadă a bogăției viticole din alte timpuri). Panorama asupra satului oferită drumețului este una dintre cele mai frumoase.

Foto Nicu Hoandra

În reportajul jurnaliştilor de la BBC, străzile din Biertan sunt descrise la apus, cu biserica cu cele nouă turnuri drept “loc al siguranţei şi venerării”. “Mergând de-a lungul străzilor din Biertan în timp ce soarele începe să se rostogolească în spatele dealurilor, câţiva localnici îşi beau berea afară, iar un fermier îşi poartă coşul cu fân prin sat. Impunătoarea biserică, cu cele nouă turnuri fortificate este iluminată şi avea un scop evident: era punctul central pentru coloniştii saşi – un loc sigur şi venerat”. 

Viaţa continuă să curgă liniştit, într-o pace meditativă, continuă reportajul. Astăzi, în Biertan există o presiune mai puţin religioasă şi financiară pentru cuplurile care se luptă să rămână împreună.

  

Sursa

Mai citeste si:

După Castelul de lut, Sibiul are ”Dealul verde” – un nou obiectiv turistic privat unic în România

Târgul de Crăciun din Sibiu este considerat cel mai frumos din Europa

Castele din România – cele mai frumoase castele de vizitat în România