Ananasul, fruct exotic delicios

Ananasul, fruct exotic delicios

Reîmprospătător şi savuros, fructul de ananas este totodată şi un excelent activator al proceselor digestive.

De asemenea, ananasul conţine bromelină, enzimă despre care se ştie că accelerează în special digestia proteinelor. Astfel că efectul final care poate fi resimţit după consumul unei porţii de aproape 200 de grame de ananas proaspăt este unul de considerabilă revigorare fizică şi psihică imediată.

Contine numeroase enzime ce relaxeaza ochii celor care stau mult la calculator.

Acest fruct exotic delicios este o sursa bogata de enzime si amelioreaza durerile de gat, indigestia, zgarieturile si poate sa reduca riscul de formare a cheagurilor de sange.

Ananasul, cu toate că reprezintă un fruct exotic, merită să-l consumăm zilnic. Ananasul este foarte bogat în diferite vitamine şi substanţe minerale. Are un conţinut ridicat de vitamină C şi B, ajută la menţinerea funcţionării echilibrate a organismului. În ananas găsim valoroasa enzimă bromelia care este de mare ajutor în digerarea rapidă a proteinei – bine înţeles că prin uşurarea digestiei are influenţă asupra funcţionării întregului organism, deoarece în parte înlesneşte prelucrarea de substanţe nutritive, astfel printre altele are efect pozitiv asupra funcţionării pancreasului, fierei, ficatului şi a intestinului gros.
Ananasul este încadrat de nutriţionişti în categoria „alimentelor cu calorii negative”, alături de citrice, mere, ţelină, varză, broccoli. Avantajul acestor fructe şi legume este că vin cu un aport caloric scăzut şi, în acelaşi timp, au capacitatea de a stimula arderea naturală a grăsimilor.

„Bromelaina – o enzimă prezentă în ananas – este cea care îi conferă acestui fruct proprietatea de a arde grăsimile şi de a îmbunătăţi digestia. Câteva feliuţe de ananas între mese ne feresc de probleme digestive, de balonări, de indigestie. Ananasul conţine 83%-84% apă, astfel explicându-se proprietăţile diuretice ale fructului. O cură cu ananas elimină apa în exces din ţesuturi şi ne ajută să slăbim”, ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Specialistul nostru ne atrage atenţia că este vorba despre ananasul crud, nu despre cel din compoturile din comerţ. Compotul de ananas are un adaos considerabil de zahăr, ceea ce înseamnă automat un aport caloric mai mare. 100 g ananas crud conţin 52 de calorii, în vreme ce aceeaşi cantitate de ananas din compot – 83 de calorii.

VITAMINE. Acest fruct aromat se remarcă de asemenea prin bogăţia de vitamine din grupul B, vitamina C, betacaroten, potasiu, fier, zinc, mangan, calciu, iod. Datorită conţinutului de vitamine şi minerale, ananasul are proprietăţi remineralizante. Astfel, dacă ţinem cură de slăbire, nu ne vom simţi extenuaţi din cauza aportului alimentar redus. Mai mult, prin bogăţia de fibre alimentare, conferă senzaţia de saţietate rapid.

În acelaşi timp, ananasul are efecte tonice asupra sistemului nervos datorită vitaminelor din grupul B. Prin conţinutul de potasiu, ananasul crud stimulează activitatea cardiacă. Nutriţioniştii apreciază acest fruct şi datorită conţinutului de betacaroten (provitamina A). Betacarotenul care se găseşte în fructele exotice acţionează favorabil asupra acuităţii vizuale.

Un studiu efectuat la Universitatea Oslo (Norvegia) a arătat că ananasul alături de kiwi şi papaya previne ateroscleroza, deoarece împiedică depunerile de grăsimi pe pereţii arterelor sangvine. Cercetătorii norvegieni au demonstrat că aceste fructe pot arde grăsimile care blochează arterele, stopând în acest fel formarea trombozelor (astuparea unui vas sangvin cu un cheag de sânge). Riscul de tromboză este redus de asemenea de vitamina C, care se găseşte în ananas. 100 g ananas crud ne furnizează 30 mg vitamina C. În plus, aceasta menţine tonusul vaselor sangvine.

Sursa