Răsfăț pentru trup și suflet- baia turceasca

Baia turcească, 
o adaptare otomană a termelor romane, a cucerit Europa în secolul al XIX-lea, 
în perioada victoriană. De atunci, din ce în ce mai mulți oameni se bucură de beneficiile și plăcerile oferite de acest tratament excelent pentru corp.

Asemenea precursoarelor romane, băile turcești constau din trei camere de bază legate între ele: hararet sau caldarium (camera fierbinte), tepidarium (camera caldă) și sogukluk, care este camera rece (frigidarium). Principala diferență dintre băile romane și cele turcești se referă la camera rece. În frigidariumul roman se afla un bazin cu apă rece în care oamenii se îmbăiau complet înainte de a intra în camerele calde. Însă obiceiurile musulmane medievale prevedeau o disciplină strictă privitoare la curățenie, așa că se prefera apa fluentă în locul bazinelor. Prin urmare, din hamam lipsește bazinul cu apă rece. O altă diferență se referă la succesiunea parcurgerii camerelor. În hamam, oamenii intrau în camerele calde și ajungeau, la final, în camera rece, unde puteau să se refacă cu băuturi și gustări potrivite.

În camera fierbinte, prima în care intră clienții unui hamam, se află mai multe ferestre cu vitralii, care filtrează lumina și creează o at­mo­sferă intimă și plăcută. Camera e plină de aburi, are o temperatură de circa 42-45 de grade și un grad de umiditate a aerului de 90 până la 100%. Cine dorește se poate cufunda în bazinul cu apă fierbinte. Se folosesc deseori muzică și cromoterapie, iar oaspeții sunt stropiți cu apă rece, pentru revigorare, fără a fi atenționați.

În camera caldă, clienții se spală cu apă și săpun, iar în camera rece se relaxează, se îmbracă, li se oferă o băutură răcoritoare sau un ceai. De asemenea, pot trage un pui de somn înainte de a-și relua activitățile curente. 

Rutina din hamam

Cine dorește să viziteze un hamam trebuie să știe că va petrece aici câteva ore plăcute și va urma un ritual precis stabilit. Mai întâi, va intra într-un vestiar, unde va primi un prosop, o pereche de papuci (în mod tradițional, de lemn) și cheia de la cutia de valori personală. Este bine să te dezbraci de toate hainele înainte de a merge mai departe, să rămâi înfășurat în prosop. În prima cameră, cea fierbinte, vei transpira din abundență. Pardoseala este din mozaic, care elimină electricitatea statică și contribuie la o relaxare optimă. Urmează 
masajul și exfolierea, iar ultimul pas este intrarea în camera rece, unde vei reveni la o temperatură ambientală normală și poți savura o cafea sau chiar un ceai.

Efectele hamamului

Baia turcească este excelentă după efectuare a unui efort fizic foarte intens. Relaxarea în baia de aburi deten­sionează mușchii și alină durerile ligamentelor și tendoanelor. Mulți sportivi profesioniști vizitează regulat baia turcească. Datorită rela­xării pro­funde, hamamul e re­co­man­dat în tratarea sau pre­ve­nirea in­som­niilor. Transpirația masivă con­tribuie și la scăderea în greutate. Pierderea de apă însă trebuie compensată prin hidratareacu băuturi nealcoolice. Slă­birea se face prin următorul mecanism fiziologic: eliminarea unei molecule de apă presupune energie, ce este obținută prin hidroliza gră­­similor. Aburii stimulează astfel pierderea în greutate și consumul de calorii. Aburii fierbinți deschid po­rii și stimulează circulația și eli­minarea toxinelor. Pielea devine moale și elastică. Alternanța cald-rece stimulează sistemul imunitar și meta­bolismul.

Contraindicații

Hamamul nu trebuie frecventat imediat după masă, ci la interval de minimum trei ore. Bărbații nu trebuie să se bărbierească în prealabil, căci pielea se sensibilizează și se irită.

Important: baia de aburi scade tensiunea arterială, așa că hamamul nu este recomandat hipotensivilor.

Sursa