Porţi pantofi cu toc înalt? Vezi ce probleme poţi avea

Pantofii cu toc înalt sunt un accesoriu „must have” în garderoba oricărei femei. Ele adoră eleganţa,  pe care le-o scoate în evidenţă aceste accesorii „trendy”.

Pantofii cu toc înalt au fost şi vor fi mereu în vogă, iar acesta este încă un motiv în plus, pentru care femeile nu vor renunţa niciodată la ei. Dar şi această plăcere are un cost. Despre beneficiile şi problemele, care pot apărea în urma purtării incorecte a pantofilor cu toc, vom afla de la medicul ortoped traumatolog, Iurie Codreanu.

6 probleme care apar în urma purtării încălţămintei cu toc prea înalt!

1. Dor degetele şi călcâiele!

În timp ce porţi pantofi cu tocuri înalte, greutatea ta este forţată să preseze degetele de la picioare, în loc să fie distribuită în mod uniform. Pantofii cu toc îţi modifică forma naturală a piciorului. Şi mişcarea este alta, aceasta aduce dureri.

2. Apare artroza genunchiului!

Aceasta este o suferinţă, despre care nu se ştia că e favorizată de încălţămintea cu tocuri înalte. Femeile care nu ştiu să meargă pe tocuri şi păşesc împiedicat, sunt viitoarele paciente cu artroză: poziţia de semiflexare  a genunchilor produce o suprasolicitare a cartilajelor articulare, determinând măcinarea lor în timp și formarea artrozei femuro-patelare.

3. Simţi dureri în zona lombară!

Pantofii cu toc înalt te obligă să păşeşti cu pelvisul curbat în faţă, fenomen care determină apariţia hiperlordozei la nivelul coloanei lombare. Această curbare a coloanei pune presiune asupra zonei lombare, fapt care duce la apariţia durerilor persistente.

4. Apar probleme la coloana vertebrală!

Atunci când porţi tocuri, coloana vertebrală are tendinţa de a se curba, astfel abdomenul este împins în faţă, iar organele sunt comprimate. Aceste efecte pot duce la apariţia afecţiunii numite viasceroptoză.

5. Apar bătăturile!

Această afecţiune este provocată, în special, de presiunea asupra tălpii. Metatarsalgia este însoţită de bătături în talpă care fac mersul mai dificil. Deşi pare banală, uneori durerea e mare.

6. Apar varicele!

Dacă ai probleme cu circulaţia sângelui, poartă mai rar pantofii cu toc, pentru că rişti să ai umflături ale venelor de la nivelul picioarelor, adesea inestetice şi dureroase.

Cum trebuie să porţi corect pantofii!

• Poartă pantofi cu toc de 10-12 cm numai la ocazii, iar cei de fiecare zi să nu fie mai înalţi de 3-4 cm.

• Alternează purtarea tocurilor cu cea a balerinilor, însă ai grijă, că şi balerinii pot avea efecte negative, chiar dacă ţi se pare cea mai sănătoasă încălţăminte. Dacă talpa acestora este prea subţire, nu vor avea putere să îşi susţină piciorul şi nici să atenueze impactul paşilor.

• Dacă vrei să porţi pantofi înalţi, alege modele cu tocuri groase. Acestea distribuie greutatea în mod egal. Ele asigură stabilitate mai mare picioarelor şi scad riscul traumelor.

• Ocoleşte pantofii cu toc cui şi vârf ascuţit. Acest tip de încălţăminte produce strângerea şi presarea degetelor, ceea ce poate duce la apariţia diformităților acestora.

• Controlează-ţi poziţia când mergi. Îndreaptă genunchii, astfel te poţi trezi cu o afecţiune de artroză. De fapt, aceasta nu are nimic în comun  cu înălţimea tocurilor, ci cu funcţionarea defectuoasă a genunchilor.

Porţi pantofi cu toc înalt? Vezi ce probleme poţi avea

3 exerciţii simple pentru remedierea problemelor tale cauzate de tocuri

• Gambele – este bine să faci exerciţii de întindere a gambelor, după ce îţi dai jos pantofii, căci acestea sunt supuse presiunii, din cauza călcâiului, care este poziţionat mai sus decât în mod normal;
• Echilibrul – când te ridici pe tocuri, ai nevoie de un echilibru mai bine definit, ceea ce înseamnă că o mulţime de muşchi trebuie să fie în formă maximă. Poţi pune presiune asupra zonei lombare, aşa că nişte exerciţii pentru acea parte a corpului sunt indicate. Şi abdomenul joacă rolul său, mai ales atunci când te dezechilibrezi şi vrei să ajungi la poziţia iniţială, pentru a nu te lovi;
• Tendonul lui Ahile – dacă ai purtat pantofi înalţi o lungă perioadă, când revii la cei plaţi ai putea  avea o întindere a tendonului lui Ahile, care este ataşat de muşchii gambei. De aceea este bine să faci câteva exerciţii de întindere, înainte să te încălţi.

Sursa

Citeste si: