Mierea în trei culori. Invenția unui tânăr din România care a cucerit lumea

Mierea în trei culori. Invenția unui tânăr din România care a cucerit lumea

Mierea de albine românească a reuşit să cucerească lumea. Concret, mierea de Durneşti, judeţul Botoşani, ajunge atât în Europa, cât şi în Japonia, Canada, China, datorită pasiunii pentru inovaţie a tânărului apicultor botoşănean Iustin Marineac, în vârstă de 31 de ani. Acesta a reuşit să obţină un produs unic în România, ”mierea în trei culori”, deosebit de apreciată şi de solicitată.

”Printr-o metodă care îmi aparţne, am reuşit să aşez în borcan, în straturi verticale, trei tipuri de miere, respectiv miere de salcâm, de tei şi polifloră. Ideea mi-a venit la târguri, acolo unde am sesizat faptul că oamenii doreau să cumpere miere din fiecare sortiment, dar se plângeau că nu prea au bani. Atunci, am început să mă gândesc la o modalitate prin care aş putea să adun în acelaşi recipient toate aceste tipuri de miere de albine. Mai întâi, am aşezat straturi orizontale, dar pentru a ajunge la mierea din stratul de jos, întâi trebuia consumată mierea din straturile de deasupra. Ca urmare, am încercat să aşez straturile pe verticală, astfel încât accesul la fiecare strat cu miere să fie uşor oricând. Împreună cu câţva prieteni specializaţ pe tehnică, în trei luni de muncă asiduă, am confecţonat un aparat special cu un dozator, care asigură presiunea potrivită pentru fiecare strat de miere, şi cu un sistem de deplasare rapidă a lamelelor de separare a straturilor”, explică Iustin Marineac.

Mierea in trei culori

Londra – destinaţa primei livrări
Prima şarjă din noul produs a fost obţnută la finalul anului 2016, cea dintâi livrare efectuându-se în anul 2017, în Londra. ”Pur şi simplu, am luat produsele şi am plecat la Londra, unde aveam o cunoştinţă. În câteva ore, am vândut tot şi am câştigat aproximativ şapte mii de lire. Următoarele destinaţi au fost Germania, Austria, Spania, Franţa. S-a dus vestea, mai ales prin facebook şi ulterior am avut solicitări din mai multe ţări europene şi chiar de pe alte continente. Îmi amintesc de prima mea vizită în Tokio, atunci când am fost deosebit de impresionat de faptul că deja ştiau povestea mea cu mierea în trei culori şi nu a mai fost nevoie să explic. A fost o mare bucurie şi m-am simţt încurajat să continui. Astăzi, aproape că nu reuşesc să onorez toate comenzile pe care le primesc din toată lumea”, mărturisea tânărul apicultor.

La această dată, mierea în trei culori se valorifică la borcane de 360 grame şi de un kilogram. Singurul moment când straturile cu miere se amestecă şi se omogenizează este atunci când borcanul cu miere se supune tratamentului termic. Dar, recomandarea apicultorului este ca mierea să se consume în starea în care se găseşte, chiar şi atunci când ajunge în situaţa de a cristaliza.

A rămas cu Apis mellifera carpatica
Tânărul apicultor botoşănean şi-a pus la punct un plan foarte minuţos, creşterea efectivelor de albine şi diversificarea produselor apicole realizându-se în ultimii patru ani. ”Toate investiţile pe care le-am realizat în aceşti patru ani au fost susţnute cu împrumuturi de la bănci şi de la cei apropiaţ, datoriile fiind achitate cu banii obţnuţ din valorificarea produselor apicole. Dacă la început am cheltuit destul de mult cu achiziţonarea albinelor, acum îmi obţn singur mătcile şi roiurile. După unele experienţe nefericite, în care am investit câteva sute de milioane de lei vechi în mătci de import şi nu am avut rezultatele scontate, am rămas doar cu rasa autohtonă de albine (Apis mellifera carpatica) şi cu aceasta voi continua mereu. Ca un argument concret, pot să vă spun că sunt satisfăcut de producţa de miere, media pe fermă fiind de aproximativ 60 tone anual”, spunea apicultorul.

Producţi anuale relativ constante
Din punct de vedere al producţei de miere din anul 2019, în ferma apicultorului botoşănean s-a menţnut nivelul mediu din anii precedenţ, chiar dacă au existat probleme deosebite la culesul din primăvară, determinate de evoluţa vremii. ”Într-o fermă, nu poţ să ai toţ stupii la fel şi, de aceea, producţile diferă. Dar, la noi, producţile totale anuale se menţn relativ constante. Desigur, culesul este influenţat şi de condiţile meteo, atât din toamnă, cât şi din primăvară. În anul 2019, am început cu stângul la rapiţă, din cauza secetei din toamna 2018, care a determinat nerăsărirea culturii şi nu prea a fost de unde să se culeagă. În timpul culesului la salcâm au fost precipitaţi îndelungi. Am avut o singură stupină cu vreo patru sute de familii de albine, care mi-a dat miere de salcâm. În rest, nici nu am extras. Concret, am avut familii care, în zona de nord – la Rădăuţ Prut – au dat producţi de 60 kilograme şi altele care, în sudul judeţului Botoşani – la Santa Mare – nu au produs nici un kilogram de miere. Îmi era şi frică de faptul că, dacă mai continuau ploile, putea apărea deficitul de hrană pentru albine până la culesul la tei. La tei şi la floarea-soarelui s-au obţnut producţi chiar bune”, mai explica tânărul fermier.

Imunitatea – un dar al stupului
După renunţarea la cursurile universitare stomatologice, Iustin Marineac a studiat Management şi Kinetoterapie, permanent urmărind crearea de noi produse apicole utilizate mai ales în prevenirea şi tratarea diverselor afecţuni. ”Cele mai noi produse pe care le-am obţnut sunt cele pentru imunitate. Recent, am primit notificare pe cantitate de la Institutul de Bioresurse Alimentare şi, de la 1 octombrie 2019, ambalăm şi la gramaj de 0,980 kilograme produsul Api-imuno+ (miere de salcâm, polen crud, tinctură de propolis şi lăptişor de matcă). Până acum, ambalam doar la 1,980 kilograme. Cura cu recipientul mic este ideală pentru copilaşi. Api-imuno+ contribuie la funcţonarea normală a sistemului imunitar, a glandei tiroide, a intestinului subţre şi a colonului, a sistemului nervos central şi periferic, precum şi la refacerea elasticităţi articulare, la creşterea forţei vitale, regenerarea ficatului şi energizarea organismului”, explica Iustin Marineac.

În cadrul Fermei Apicole Marineac din comuna Durneşti, judeţul Botoşani, activează şapte persoane, de lucrul efectiv în stupină ocupându-se exclusiv Iustin. Gama de produse include miere de rapiţă, salcâm, tei şi polifloră, miere cu fagure, miere cu citrice deshidratate, lăptişor de matcă, păstură, propolis, ceară, căpăceala de salcâm şi Api-imuno+.

Proiectele tânărului apicultor botoşănean vizează atât creşterea efectivului, cât şi inovaţi în privinţa obţnerii de produse pentru prevenirea/tratarea anumitor afecţuni. De asemenea, se urmăreşte diversificarea produselor apicole, pe măsura diversificării tipului de cules, odată cu introducerea în fermele vegetale a unor noi culturi, precum este cea de coriandru.

Iustin Marineac_b
Iustin Marineac: “Încercăm să răspundem nevoii oamenilor de a avea grijă de propria lor sănătate. De aceea, am căutat să diversificăm produsele. De exemplu, obţnem căpăceala de salcâm, un produs care ajută la tratarea unor afecţuni precum laringita, astmul, stomatita şi paradontoza. De asemenea, cei care au probleme cu aparatul respirator pot folosi căpăceala, întrucât aceasta are efect de lubrifiere a vaselor de sânge”.

Sursa