Gutuia: beneficii si recomandari

Toamna este, fara indoiala, sezonul gutuilor asa ca nu ar strica sa stii ce beneficii aduc acestea sanatatii tale.

 

Profita de faptul ca se gasesc gutui pe toate tarabele din piele si consuma cat mai des acest fruct benefic. Gutuile se coc toamna insa pot fi consumate pe toata perioada anului sub forma de ceai, extract, suc sau marmelada.

Beneficii gutui

Te ajuta sa slabesti – gutuile au un continut caloric redus, 100 de grame de gutuie cruda continand numai 57 de calorii. Mai mult decat atat, coaja de gutuie contine cantitati mari de fibre, ceea ce inseamna ca faciliteaza digestia si mentine senzatia de satietate.

Amelioreaza si chiar trateaza problemele gastrointestinale – catechina si epicatechina care se regasesc in fibrele din gutui curata colonul de toxine si protejeaza membrana care captuseste stomacul. Astfel, majoritatea afectiunilor gastrointestinale sunt ameliorate de consumul de gutui, preferabi gatite la cuptor.

Au proprietati antiinflamatoare – gutuile coapte sunt bogate in vitamina C, acoperind chiar un sfert din necesarul zilnic de vitamina C recomandat pentru un adult. Vitamina C nu numai ca intareste sistemul imunitar si are proprietati antiinflamatoare, insa are si proprietati antialergice. Dermatita atopica, dar si cistita, pot fi ameliorate prin consumul de gutui.Si in cazul reumaticilor, cura de gutui pregatite la cuptor amelioreaza durerile reumatismale sezoniere, la intrarea in sezonul rece.

Trateaza greata si varsaturile – gutuile fierte sau coapte au capacitatea de a ameliora greata si varsaturile. Capacitatile diuretice ale gutuilor contribuie, de asemenea, la reducerea senzatiei de greata.

Regleaza tensiunea arteriala – potasiul are un rol esential in mentinerea tesiunii arteriale in parametrii normali, iar gutuile se bucura de un continut bogat in potasiu. Consumand gutui, care regleaza tensiunea arteriala, reduci riscul de ateroscleroza, de afectiuni cardiace si de infarct.

Stimuleaza circulatia sanguina – intrucat au un continut bogat in fier, cupru si zinc, minerale care au un rol important in producerea celulelor rosii, gutuile stimuleaza circulatia sanguina si oxigenarea intregului organism.

Estompeaza stresul si combat anxietatea – gutuile contin antioxidanti care au capacitatea de a reduce stresul si de a oferi o stare de calm mintii, combatand si prevenind totodata anxietatea.

Previn reactiile alergice – gutuile au capacitatea de a preveni declansarea unei reactii alergice. Aplicate sub forma de compresa pe piele, acestea amelioreaza iritatiile cutanate.

Previn cancerul – fiind bogate in antioxidanti de pret, gutuile neutralizeaza efectele radicalilor liberi din organism, prevenind o serie de afectiuni, printre care si cancerul.

Cum sa selectezi si sa depozitezi gutuile

Incepand cu luna septembrie, gutuile incep sa se coaca. Evita gutuile verzi, necoapte bine, intrucat au o aroma neplacuta.

Depoziteaza-le intr-un loc uscat si racoros, departe de lumina si surse de caldura. Daca vrei sa le pastrezi mai multe saptamani, le poti depozita chiar si in lada frigiderului.

Cum sa consumi gutuile

Gutuile pot fi consumate ca atare, crude, insa gustul acestora poate fi usor neplacut din cauza continutului ridicat de tanin.

Poti prepara din aceste fructe gemuri, sosuri sau marmelade si jeleuri folosind gutui. De asemenea, le poti folosi la prepararea placintelor, tartelor si a altor deserturi.

Pulpa gutuilor poate fi folosita, de asemenea, la prepararea tocanelor ori la pregatirea fructelor de mare, a carnii de pui sau de miel, potentand aroma acestor alimente.

Sursa

Citeste si: