9 deprinderi ale oamenilor, in casa carora e curatenie ideala

Acest articol e dedicat tuturor celor, care rosesc cand pe neasteptate le vin oaspeti sau refuza frenetic prietenul, daca acesta vrea sa intre pe o clipa sa bea apa. Motivul  unor astfel de reactii nu e  deloc neospitalitatea, ci pur si simplu dezordinea din casa. Hadeti sa le spunem lucrurilor pe nume!

Inchipuiti-va doar, cat e de bine sa traiesti intr-o locuinta luminoasa, confortabila, curata. Daca casa ta e dintr-acestea, vei cheltui doar 15 minute pentru a face ordine ideala inainte de sosirea oaspetilor, chiar si nu prea asteptati. Amintiti-va de zicatoarea veche – “Curat nu e acolo unde fac curatenie, ci acolo unde o mentin”. 

9  manipulari simple pentru curatenie ideala

Ele nu iti vor lua mult timp, dar  iti va fi mult mai simplu si placut sa auzi cuvantul “curatenie”, daca le vei incepe sa le pui in aplicare.

  1. Asterne patul

Dimineata principalul e sa asterni patul. Multi psihologi considera cu toata seriozitatea ca anume patul asternut cu grija semnaleaza creierului ca incepe o noua zi de lucru. Si paralel organizeaza intreg spatiul dormitorului/salonului. Asa ca nu te lenevi si indata ce te-ai sculat din pat strange asternutul, insira cu grija pernutele si savureaza efectul! 

  1. Chiuveta goala in fiecare dimineata

Multora le este bine cunoscut fenomenul. Te scoli dimineata, si acolo te asteapta chiuveta plina cu vesela murdara. Iti trece toata bucuria de a lua dejunul. Si de a-l pregati la fel. Fa o regula sa speli toata vesela de cu seara, ca dimineata sa te intalneasca chiuveta curata si uscata. La sigur, vei simti diferenta. 

  1. Spalatul si calcatul

Doi piloni ai ordinii in casa. Nu poate fi vorba de un regim de viata ordonat, cand  cosul de rufe, ca si gramada de rufe uscate pentru calcat sunt supraincarcate. Iti dau un sfat: daca nu-ti place sa calci, nu te apuca s-o faci asa, pur si simplu. Pune-ti filmul preferat si combina placerea cu necesitatea. Pune rufele la spalat cu o anumita regularitate – de 2 ori pe saptamana. 

  1. Fiecare maruntis are locul sau

Numarul de locuri de pastrare a lucrurilor are legatura stransa cu ordinea. Cu cat mai multe cutiute, ladite si cosulete de tot felul, cu atat mai multa ordine e in casa.

  1. Nu amana

Cunosti cuvantul strasnic procrastinare? E inclinatia spre amanarea permanenta chiar si a treburilor importante si urgente, care duce la probleme vitale si la efecte psihologice bolnavicioase. Bineinteles, ti-i cunoscut, altfel problema dezordinii in casa n-ar fi atat de acuta. Taie acest nod Gordian fara a sta pe ganduri si iti va fi mai usor sa traiesti.

  1. Pune la loc imbracamintea

Da, dupa o zi de munca incordata ultimul lucru pe care vrei sa-l faci e sa asezi meticulous rochia pe umerasi sau pantalonii pe cuier. Dar credeti-ma, e un lucru vital. Mai tarziu e mult mai dificil sa strangi hainele aruncate prin toate colturile, sa le calci si sa le pui la loc. 

  1. Spala indata

Pentru multi e secret faptul, ca daca speli vasele si aragazul chiar in timp ce pregatesti mancarea, pe urma nu vei fi nevoit sa faci curatenie la bucatarie pana la miezul noptii. Sau sa stergi oglinda cu solutie pentru spalatul ferestrelor indata cum ai vazut o pata. Nu face din curatenie un ritual, e de prisos.

  1. Nu te duce la culcare pana nu faci ordine la bucatarie

E regula de aur. Bucataria e un loc predestinat sa ne incalzeasca si sa ne hraneasca. Anume aici ne restabilim cel mai mult puterile. Si nu e de mirare, ca daca venim dimineata la bucatarie si acolo e murdar, ne simtim istoviti. Si-apoi si petele, mirosurile si murdaria e mai usor sa le lichidezi indata, nu a doua zi. 100 de procente! 

  1. Planifica

Si atunci necunoasterea nu te va speria. Vei vedea précis ce si cand trebuie sa faci si ce ai facut deja. Si atunci curatenia nu-ti va mai parea un lucru interminabil.