Cum să ne comportăm după o ceartă: 5 tehnici de împăcare

Am scris deja cum să prevenim conflictele la etapa incipientă. Dar ce e de făcut dacă cearta deja a avut loc? Care sunt paşii de urmat şi de evitat pentru a readuce pacea în casă?

Nimănui nu-i place atmosfera tensionată, dar fiecare ceartă are nuanţele sale: cine a fost iniţiatorul, ce particularităţi sunt caracteristice pentru fiecare parte, de ce sex sunt persoanele implicate în ceartă. Nu e vorba despre sexism, adevărul este că adesea bărbaţii şi femeile se împacă diferit.

De exemplu, după o ceartă bărbatul o poate lăsa pe femeie singură ca aceasta să se calmeze. Dar asta-i tot ce poate fi mai rău pentru o femeie – în asemenea situaţie ea se simte părăsită, iar în minte îi roiesc gânduri că relaţia nu este importantă pentru bărbat. Iată de ce în majoritatea cazurilor femeile nu trebuie lăsate singure după ceartă – asta e doar una din recomandări.

Dar în același timp, femeile fac aceeași greșeală – ele tind să pună punctele pe „i” aici și acum, când cel mai adesea bărbatului trebuie să i se dea puţin răgaz ca să se potolească. Da, bărbaţii au nevoie de puţină singurătate ca să se calmeze – abia după aceasta el va putea discuta calm şi constructiv.

Anume despre acest comportament al femeii bărbaţii spun „mă cicăleşte tot timpul”, nu le place să fie tachinaţi, provocaţi la clarificarea situaţiei în cel mai nepotrivit moment. În asemenea situaţii ei pot spune orice doar să fie lăsaţi în pace.

Fireşte, mai târziu le pare rău. Cei mai avansaţi în materie de relaţii îşi cer iertare. Dar femeile sunt predispuse să creadă în cele spuse la ceartă şi nu vor să audă justificările ulterioare. Aşadar, există o serie de reguli, care te vor ajuta să depăşeşti o ceartă.

Nu grăbi evenimentele

Cu toţii avem nevoie de timp ca să chibzuim asupra unor lucruri şi să le acceptăm. De aceea, dacă eşti gata de împăcare şi chiar îţi recunoşti vina, dar în replică auzi „scuză-mă, nu sunt gata să mă împac acum”, nu intra în panică.

Înarmează-te cu răbdare, adu-ţi aminte că şi tu ai nevoie de timp uneori şi înţelegător retrage-te. La fel de important este să nu grăbeşti evenimentele atunci când atmosfera este încinsă la maxim, atunci toţi fără excepţie au nevoie de un time out pentru a se calma, ca mai târziu să continue dialogul într-o manieră constructivă.

Convinge-te că scuzele sunt sincere

Dacă ai decis să-ţi ceri scuze, mai întâi convinge-te că într-adevăr te simţi vinovat. Pentru că fraza „îmi pare rău, dar…” nu este despre iertare, ci despre manipulare. Iniţial are loc o atenuare a conflictului și o demonstrație a bunăvoinței, omul îşi slăbește bariera internă, pentru că aude că i se cere iertare… ca pe neaşteptate să iasă la iveală adevărata cauză a mini-spectacolului – acuzaţia.

Cereţi-vă iertare

Dacă eşti vinovat cu adevărat, cere-ţi iertare. Nu întotdeauna este necesar să-ţi aduci aminte pas cu pas toate etapele conflictului şi să-ţi explici reacţia la fiecare din ei – este o cale periculoasă, asta riscă să se soldeze cu o nouă ceartă.

Dar trebuie să-i dai de înţeles partenerului că te deranjează că te-a afectat şi pentru tine este important cum va evolua relaţia voastră. Asumă-ţi răspunderea pentru faptul că persoana de vizavi a încercat întreaga gamă de emoţii neplăcute din cauza ta. Încearcă să-l îmbrăţişezi blând pe om dacă-ţi va permite. Sau atinge-i mâna. Stabileşte un contact fizic.

Oglindeşte mesajele-Eu

Se ştie că în timpul certurilor se recomandă de a vorbi despre sentimentele şi dorinţele tale fără a acuza pe celălalt. De exemplu, ar trebui să spui: „Sunt iritat pentru că ai întârziat. Aş vrea să nu fiu făcut să aştept”. Propoziţiile de acest gen sunt numite mesaje-Eu.

Dar ai putea să oglindeşti şi mesajele-Eu ale partenerului. De exemplu: „Înţeleg că eşti iritat pentru că am întârziat. Înţeleg că n-ai vrea să mă aştepţi”.

Astfel de expresii atenuează conflictul şi îl calmează pe om. El conştientizează că a fost auzit şi se pare că a fost înţeles. Nu mai trebuie să-şi strige durerea, în această clipă ar ptuea începe dialogul constructiv.

Împăcaţi-vă pe viu

Niciodată să nu discuţi despre subiecte serioase la telefon sau pe aplicaţiile de tot felul, dacă ai o posibilitate cât de mică de a te vedea şi a vorbi pe viu!

Negocierile la distanţă ar putea fi un început de sfârşit. Mulţi fac prima declaraţie de dragoste pe chat, scriu lucruri importante, unii se încumetă să-şi ceară iubitele în căsătorie – este greşit.

În primul rând, te privezi de emoţiile extraordinare pe care ai putea să le încerci pe viu. În al doilea rând, rişti să-ţi înțelegi greșit interlocutorul, deoarece pe chat nu vedem ochii, expresiile faciale, gesturile, nu auzim tonalitatea, accentele, intonația… De aceea, ne împăcăm tot pe viu.

Nu amâna împăcarea. Nu te lăsa cuprins mult timp de supărare pentru ca „cineva să conştientizeze anumite lucruri”. Înainte de a merge la culcare, trebuie să vă împăcaţi şi să vă îmbrăţişaţi – atunci cearta se va spulbera şi nu va fi transferată pentru a doua zi, pentru că mâine ai putea să întorci foaia şi să începi o viaţă nouă.

Pace vouă!

Sursa

Citeste si: