Cercetările arată că nu e sănătos să minți. Impactul minciunii asupra creierului!

Cercetările arată că nu e sănătos să minți. Impactul minciunii asupra creierului!
Pe lângă faptul că nu e frumos, cercetările arată că nici nu e sănătos să minți! Una din lecțiile de bază ale copilăriei era să nu spunem niciodată o minciună și cu siguranță ați auzit de multe ori când erați mic: „Nu minți, că îți va crește nasul!”  Știm cu toții că nu ar trebui să mințim, dar totuși, o facem. Cercetările arată că cei mai mulți oameni spun minim 1-2 minciuni pe zi!

Întotdeauna găsim scuze pentru minciunile noastre. „Nu este o minciună patologică, este doar o minciună mică” sau „Am spus-o pentru a nu le răni sentimentele”, „Nu am vrut să am probleme”. Deci, de ce atâta caz, dacă toată lumea face acest lucru? Ei bine, după cum se pare, minciuna ar putea afecta creierul și corpul.

Câteva din consecințele minciunii asupra creierului, selectate din ultimele cercetări pe acest domeniu:

Când minți, creierul tău este suprasolicitat

Minciuna poate fi dăunătoare pentru sănătatea ta. O mulțime de cercetări care au fost efectuate cu privire la efectele minciunii patologice asupra sănătății, susțin acest lucru.

Imediat ce minciuna pleacă de pe buzele tale, corpul eliberează cortizol în creier. Doar câteva minute mai târziu, memoria este surescitată încercând să-și amintească atât minciuna cât și adevărul. Decizia devine mai dificilă și chiar ți-ai putea exprima disconfortul prin furie. Aceste lucruri se întâmplă în primele 10 minute!

Când minți, crește stresul

După aceste reacții inițiale, apar grijile legate de minciună sau de a nu fi prins. Pentru a face față acestui sentiment, poți încerca să compensezi minciuna arătându-i celuilalt mai multă bunăvoință decât de obicei. Sau, invers, ai putea fi convins că este vina celuilalt pentru că te-a determinat să minți.

În ziua următoare, s-ar putea întâmpla unul din următoarele două lucruri. Dacă ești obișnuit cu minciunile patologice, poți începe să crezi și tu minciuna. Dacă însă nu ești obișnuit cu ele, te poți simți rău și încerci să eviți persoana căreia i-ai spus minciuna. Apoi te simți vinovat și vei putea avea tulburări de somn peste câteva zile.

Tot acest stres suplimentar are și consecințe negative asupra sănătății:

  • Crește tensiunea arterială
  • Provoacă dureri de cap și dureri de spate
  • Reduce numărul de celule albe (leucocite) din sânge

O mulțime de energie mentală este consumată atunci când minți și când continui să susții o minciună, oferindu-ți anxietate și, în unele cazuri, chiar depresie. Nu se oprește însă aici. Aceste sentimente continuă să îți afecteze digestia, ducând la stomac deranjat, grețuri și crampe.

O cercetare recentă care a analizat efectele minciunii patologice, a studiat peste 100 de voluntari. Jumătate dintre aceștia au primit instrucțiuni să nu mai mintă.
După 10 săptămâni, grupul care a mințit mai rar a avut cu 54% mai puține probleme de sănătate mintală (cum ar fi stresul sau anxietatea) și cu 56% mai puține probleme de sănătate fizică (cum ar fi durerile de cap sau problemele digestive).

Ce să faci când minți și nu te poți opri?

Dacă minciuna face parte din rutina zilnică, atunci va fi greu să te oprești pur și simplu. Îți poți spune că nu vei minți azi, dar probabil că vei termina să o faci oricum.

Oprirea minciunii patologice necesită timp!
Spune-ți că vrei să fii mai cinstit și fă un efort conștient de a nu mai spune minciuni. Gândește-te de două ori înainte de a răspunde la o întrebare. Poți evita răspunsul? Există o modalitate de a răspunde și de a omite adevărul?

O altă modalitate excelentă de a controla minciunile este de a petrece mai mult timp cu oamenii care apreciază adevărul.
A avea prieteni care preferă să audă adevărul și care te încurajează să spui adevărul poate fi cu adevărat motivant. Iar dacă totul eșuează, gândește-te la sănătatea ta!

Dacă vrei să afli care este nivelul de stres, anxietate sau depresie pe care îl ai, fă acest test!

Sursa