8 recorduri literare pe care trebuie să le ştii

8 recorduri literare pe care trebuie să le ştii

Când te gândeşti la Cartea Recordurilor, ai tendinţa să crezi automat că te aşteaptă o listă de lucruri ciudate. Pe lângă numele persoanei care are cele mai lungi unghii din lume vei găsi, însă, şi câţiva autori celebri. Vezi cele mai importante recorduri literare pe care trebuie să le ştie orice cititor.

1. Cel mai lung roman

Un volum de 500 de pagini ţi se pare prea lung? Atunci sigur nu vei fi curios să citeşti romanul-fluviu scris, în 1912, de Marcel Proust, “În căutarea timpului pierdut”. Opera care deţine titlul de “cel mai lung roman” în Cartea Recordurilor are aproximativ 9,600,000 de caractere şi 13 volume. Deşi prima parte a lucrării nu a fost primită cu mult entuziasm, lucrurile s-au schimbat odată cu publicarea celei de-a doua părţi. Proust a obţinut, astfel, numeroase premii şi şi-a construit o reputaţie internaţională.

2. Cel mai în vârstă autor care a publicat prima carte

Niciodată nu este prea târziu să îţi urmezi visul, iar Bertha Wood este o dovadă în acest sens. Scriitoarea britanică a publicat prima sa carte la 100 de ani, în 2005. “Fresh Air and Fun: The Story of a Blackpool Holiday Camp” este un volum de memorii, ce a inspirat mulţi oameni să nu renunţe la ce îşi doresc.

3. Cartea care s-a vândut în cele mai multe exemplare în 24 de ore

Nu trebuie să stai prea mult să te gândeşti la asta: “Harry Potter şi Talismanele morţii” a fost cartea care a vândut cele mai multe exemplare primele 24 de ore de la publicare. Lansată în 21 iulie 2007, a fost cumpărată de 8,3 milioane de oameni numai în prima parte a zilei. După 10 ani, volumul încă deţine acest record.

4. Cea mai adandonată carte

Nu toate cărţile stârnesc curiozitatea cititorilor, dar volumul care a ajuns în Cartea Recordurilor pentru lipsa de popularite se numeşte “Simon Cowell: The Unauthorised Biography”, de Chas Newkey-Burden. Un sondaj din 2010, efectuat pe 452 de de oameni, care testa preferinţa acestora dintr-o listă de 1000 de opere, a arătat că viaţa juratului X Factor prezintă cel mai mic interes.

5. Autorul cu cele mai multe cărţi publicate

Dacă te gândeşti că Agatha Christie sau Stephen King intră în această categorie, vei avea o surpriză. În Cartea Recordurilor se află autorul american şi fondatorul Bisericii Scientologice, L. Ron Hubbard. Acesta a publicat 1,084 de cărţi între 1934 şi 2006. Nu toate volumele sunt, însă, religioase. Hubbard a scris şi SF-uri, romane fantastice, de călătorie, mister, western şi romantice.

6. Cele mai mari câştiguri ale unui scriitor într-un singur an

În ciuda criticilor, E. L. James a reuşit să câştige o sumă uriaşă de bani, după publicarea romanelor din seria 50 de Umbre ale lui Grey. Între 2012 şi 2013, James a obţinut 95 de milioane de dolari, reuşind să îl întreacă pe James Patterson, care a obţinut doar 91 de milioane de dolari în aceeaşi perioadă.

7. Cea mai înaltă bibliotecă

Dacă nu ai rău de înălţime, atunci trebuie să ajungi, măcar o dată în viaţă, la cea mai înaltă bibliotecă. O găseşti la etajul 60 al unui celebru hotel din Shanghai, China, adică la 231.0384 de metri deasupra pământului.

8. Cel mai mare maraton de citit cu voce tare

Deepak Sharma Bajagain din Nepal a ieşit învingător, după ce a citit timp de 113 ore şi 15 minute. A reuşit această performanţă nedezlipindu-se de cărţi din 19 septembrie şi până în 24 septembrie 2008. A parcurs, astfel, 17 volume scrise de 13 autori diferiţi.

Sursa