7 motive frapante de ce nu trebuie sa utilizam gume de mestecat

In copilarie, sa infli un balon din guma de mestecat era un motiv de fudulie pentru multi din noi. Si eu  la fel, fiind mic, tineam in buzunar un pachet intreg de gume ca sa ma laud in fata prietenilor si sa mestec cat mai multe. Acum, ca si multe alte lucruri din copilaria mea, guma de mestecat nu mai exista pentru mine.

Se stie, bunaoara ca nu e bine sa inghiti guma de mestecat, insa aceasta nu e unica dauna pe care ne-o poate aduce:

  1. La varsta adolescentei guma de mestecat poate cauza dureri de cap.

Pentru cercetari au fost selectati 30 de tineri in varsta de la 6 pana la 19 ani. Fiecare participant a primit norma zilnica de guma. S-a stabilit ca fiecare dintre participanti au inceput sa aiba migrena. Dupa ce s-au dezis de guma, pe parcursul unei luni, la o buna parte din participantii la experiment le-a trecut migrena.

  1. Guma provoaca dorinta de a consuma mancare nesanatoasa.

In pofida faptului ca guma de mestecat deseori se utilizeaza pentru a micsora consumul mancarii, ea poate influenta asupra calitatii produselor pe care le mancam. Aromele gumei de mestecat provoaca atractia pentru produsele sarate si dulci, facandu-ne sa ignoram fructele si legumele cu gust amar.

  1. Guma poate provoca tulburari ale articulatiei mandibulei superioare si inferioare.

Daca mestecati cu o parte a gurii mai mult decat cu cealalta, riscati sa capatati tulburarile mentionate. Perioadele lungi de mestecare pot provoca de asemenea durere de dinti si urechi.

  1. Guma de mestecat poate cauza probleme intestinale.

Cand mestecam guma, fara sa ne dam seama respiram mai mult aer ca de obicei. Acest surplus de aer poate duce la cresterea arsurilor la stomac sau a altor probleme intestinale.

  1. Guma de mestecat fara zahar nu garanteaza dinti sanatosi.

Guma fara zahar, ca si bautura dietetica, contine alti indulcitori sintetici, care pot fi tot atat de daunatori pentru noi ca si zaharul.

  1. E neplacut sa mesteci lana de oaie.

Majoritatea produselor pentru mestecat contin lanolina – o substanta ceroasa, care pastreaza moliciunea cand o mestecam. In realitate lanolina nu e chiar atat de rea pentru noi, dar faptul ca ingredientul e fabricat din lana de oaie nu e chiar placut.

  1. Guma de mestecat poate evapora mercurul din dintii nostri.

Majoritatea coroanelor si plombelor din dinti contin un procent oarecare de mercur. Intr-un studiu stomatologic s-a dovedit ca guma poate evapora mercur, care va nimeri ulterior in organismul nostru.