13 tips&tricks pentru amenajarea balconului și 9 greșeli de evitat de la Alina Vîlcu și Omid Ghannadi

Un scaun confortabil, o măsuță de cafea și câteva plante pot fi suficiente ca să dai un alt rol balconului tău. Atât timp cât nu ajungi să îl transformi într-o cămară, el poate deveni un loc numai bun de băut cafeaua, lucrat sau luat micul dejun.

Oricât de mic ar fi el, un balcon este un pic de spațiu în plus la granița dintre afară și în casă, unde poți crea o oază de relaxare și chiar socializare. Arhitecții Alina Vîlcu și Omid Ghannadi, fondatorii Inside Academy, ne-au povestit cât de simplu poate fi să îți transformi balconul într-o extensie a casei tale în care îți va face plăcere să petreci timp. De două ori pe an, Alina și Omid organizează un curs de 12 săptămâni prin care le transmit pasionaților de design interior cunoștințele lor în domeniu, acumulate în ani de experiență. Așa că am apelat la ei să ne învețe câteva trucuri de amenajare în balcon, dar și să ne spună ce greșeli ar trebui să evităm.

Iată care sunt detaliile care, odată puse la punct, fac din balcon un spațiu mai cozy.

13 tips&tricks pentru amenajare în balcon

1. Toate plantele în balcon

 

Plante verzi, plante aromatice, copăcei, flori cu petale frumos colorate, toate ar trebui să-și facă loc în balconul tău, nu doar pentru că este un loc propice pentru ele, ci și pentru că schimbă atmosfera și le poți folosi ca să creezi intimitate.

2. Relaxare în balansoar

Dacă ai suficient spațiu încât să amplasezi un hamac sau un balansoar, poate fi tot ce ai nevoie ca să-ți transformi balconul într-un colț de relaxare. Un hamac din pânză poate fi prins și pe diagonală, așa că ajunge să nu ocupe foarte mult loc din amenajare în balcon.

3. Stilul boho chic

Creează o atmosferă de poveste a balconului cu tot felul de perne și cuverturi boho chic, îți recomandă arhitecții Alina Vîlcu și Omid Ghannadi. Texturile și modelele specifice stilului pot face spațiul mult mai cozy.

4. O podea mai confortabilă

Indiferent dacă ai o podea din ciment pe balcon sau una din lemn – pe care poți păși cu picioarele goale -, un covor este întotdeauna binevenit. Nu doar că face podeaua mai confortabilă, ci întregește unitatea interior – exterior, explică fondatorii Inside Academy.

5. Șemineu exterior

Celor mai norocoși cărora spațiul le permite, arhitecții Alina Vîlcu și Omid Ghannadi le recomandă să aducă un șemineu exterior într-o amenajare de balcon: „un șemineu cu bioetanol va lega o atmosferă minunată în fiecare seară”.

6. Accente în pardoseală

Chiar dacă o acoperi parțial cu un covor sau o carpetă, nu uita de pardoseală. În spațiile exterioare mici, e indicat să folosești o pardoseală colorată, cu pattern des, care să scoată în evidență spațiul, explică cei doi arhitecți.

7. Mobilier pentru cafea

Nu omite să aduci mobilier pentru cafea în amenajarea balconului. Este important să creezi acel loc exterior unde poți petrece cât mai mult timp, așa că investește într-o masă mică cu două scaune fine, metalice.

8. Lumini, lumini, lumini

Folosește-te de lumini, chiar dacă balconul tău nu este prevăzut cu alimentări electrice unde ți-ai dori – poți lua ghirlande de becuri Portobello pe care să le bagi în priză, veioze și orice ghirlande luminoase de Crăciun. Lumina trebuie să fie de atmosferă, difuză, punctuală, care să creeze colțuri de poveste, spun Alina și Omid.

9. Lămpi cu alimentare solară

Tot la capitolul lumini intră și lămpile cu alimentare solară. Le găsești în marile magazine la raionul de articole pentru grădină în tot felul de forme creative. Le poți amplasa prin balcon și uita de ele, însă te vor surprinde plăcut seara, când se aprind singure.

10. Creează intimitate

Dacă ai nevoie de o separare între balcoane vecine, ia în calcul verdeața. Adu în amenajarea balconului jardiniere cu hedera helix, iedera mereu verde sau bambusa nigra – bambus, care și el rămâne verde și iarna, explică arhitecții.

11. Pardoseală din dale

Tot la articole pentru grădină și terasă găsești pardoseală supraînălțată din dale de lemn, pe care o poți aplica pe podeaua balconului. Alina și Omid avertizează, însă, că trebuie să ai grijă să nu rămâi cu distanță mai mică de 90 de centimetri până la balustradă.

12. Soluții de umbrire

La capitolul soluții de umbrire într-o amenajare de balcon, poți să improvizezi chiar și cu draperii, dacă fața blocului permite, ori să folosești chiar rolete textile.

13. Felinare

 

„Neapărat felinare cu lumânări”, spun arhitecții Alina Vîlcu și Omid Ghannadi. Ele completează povestea feerică pe care încerci să o conturezi în balcon. Alege un tip de felinar și folosește-l cel puțin în două-trei locuri. Cele mai frumoase sunt cele care combină sticla cu împletiturile de lemn, spune Alina.

9 greșeli de evitat într-o amenajarea balconului

Acum că ai pus cap la cap câteva lucruri esențiale care nu trebuie să-ți lipsească din balcon, iată și câteva greșeli pe care să nu le faci atunci când îl amenajezi.

1. Balconul nu este o cămară, este o prelungire firească a spațiului interior în exterior. Aplică aceleași reguli pe care le aplici în spațiile din casă, ba chiar mai stricte. Gândește-te că de multe ori se vede și din exterior, așa că optează pentru depozitări ascunse, în dulapuri speciale de exterior.

2. Nu utiliza materiale poroase, care se murdăresc ușor, pentru pardoseală. Marmura, de exemplu, este nepotrivită. Dacă alegi, totuși, materiale poroase, asigură-te că le faci o impermeabilizare cu substanțe speciale și o întreținere o dată la trei ani.

3. Nu folosi mobilier mai mare decât permite locul. E important să lași spațiul exterior să respire cât mai mult – mai degrabă multe piese mici, decât puține și mari.

4. Evită policarbonatul. Dacă ai nevoie de extra protecție pentru balustradă, folosește sticla. Policarbonatul se murdărește și blochează priveliștea.

5. Nu usca rufele pe balcon. Dacă ai posibilitatea să investești într-un uscător, te vei putea bucura de terasă mult mai mult timp, pentru că o eliberezi de clasicul uscător de haine. Dacă nu ai bugetul necesar pentru asta, poți monta dispozitive speciale pentru uscat haine în locuri diferite.

6. Nu umple locul cu accesorii pe care nu ai unde să le depozitezi iarna.

7. Renunță la locul de luat masa în balcon, dacă e mai îngust de doi metri. Alege să iei masa în casă și pentru balcon să ai o măsuță joasă cu două fotolii pentru digestivul de după.

#stămacasă și-ți aducem sfaturi care te ajută să-ți faci izolarea mai ușoară, idei despre cum să te bucuri de timpul petrecut acasă și cum să fii cât mai în siguranță.

8. În cazul în care ai ferestre până jos, alege să nu aglomerezi partea de jos a balconului.

9. Nu folosi lumini puternice pentru iluminatul de seară, cum ar fi proiectoarele sau neoanele. Balconul trebuie să rămână un loc de poveste.

Sursa