10 lucruri importante de verificat înainte de a-ți cumpăra o mașină second hand

Ei bine, achiziționarea unei mașinii second hand necesită o mare atenție, pentru a nu vă trezi mai târziu că vă-ți luat „țeapă”. Bineînțeles că cel mai indicat lucru este să luați cu voi un specialiast și să-o duceți la verificat într-un service auto sau reprezentanță.

Cam acestea ar fi cele mai importante lucruri de care trebuie să țineți cont atunci când cumpărați o mașină second hand. Dar problema este că în procesul de alegere nu puteți să le băgați pe tester pe toate pe care le-ați văzut, de aceea v-am pregătit o lista cu 10 lucruri importante de verificat înainte de a vă gândi să-o duceți într-o reprezentață sau la un service auto pentru a testa mașina. 

Pentru că veți cheltui o grămada de bani dacă testați în reprezentanță toate mașinile pe care le-ați văzut, de aceea indicat este să faceți chiar dumnevoastră o mică „verificare ad-hoc” a mașinii.

Conform statisticilor una din cinci mașini vândute în România second hand a fost lovită/implicată într-un accident grav și reparată ulterior.

1. Verificarea VIN-ul.  Puteți foarte ușor verifica mașina după VIN-ul acestia, printr-o singură căutare pe google, pentru a afla istoricul și kilometri acesteia.

2. Verificarea caroseriei. Nu trebuie să fii mare specialist pentru a verifica o caroserie a unei mașini, ci trebuie doar să te uiți atent dacă există  diferențe de culoare între elementele caroseriei.

3. Verifica dacă caroseria prezintă pete de rugină, îndeosebi pe la pragurile, aripile, pe sub masina sau pe sub mochetă.

4. Verifica dacă are afișat la bord vreun martor aprins, în afară de cele normale.

5. Prețul mașinii este foarte „atractiv”. Ei bine, un preț cu 10-20% mai ieftin față de celelate mașini ce au aproximativ aceleiași dotări, ar trebuie să atragă un semn mare de întrebare. De ce ar vine cineva o mașină bună cu un preț mai mic decât restul concurenței? Probabil nu este așa de bună pe cât o laudă proprietarul…

6. Verifică ca anul de fabricație de pe fiecare geam să fie în același an și țară produs. De exemplu dacă luneta față scrie pe ea 2007 și mașina este din 2005, cu siguranța geamul nu mai este cel original și mai mult ca sigur mașina a fost implicată într-un accident.

7. Puțini kilometri, alt semn de întrebare, clar că o mașină ce are în 10 ani de rulare mai puțin de 150.000 de km este dubioasă. În medie, un șofer realizare în jur de 15.000 de kilometri pe an. Indicat este să verificați în istoricul oficial când a fost realizată ultima revizie, mai ales dacă mașini este achiziționată din Germania. Dacă aceasta a fost la 170.000 acum 3 ani… și ea are doar 150.000 km este clar ca a fost dat înapoi kilometrajul. 

8. Verifică dacă vânzătorul are certificat fiscal scos, pentru a nu vă trezi dupaia că acesta are datorii la stat și nu puteți înregistra mașina pe numele dumneavoastră.

9. Verifică ca aparatura eletronică din interiorul mașinii să funcționeze.

10. Verifică dacă funcționează toate geamurile eletrice, deoarece o „maraca” poate costa și câteva sute de euro, așa că dacă nu vreți ca după aceea să mai scoateți din buzunar câteva sute de euro, ar trebuie să fiți atenți la acest aspect.

Dacă toate punctele menționate mai sus au fost ok, atunci ar trebuie să o duceți la un service autorizat sau reprezentanță pentru ai face o diagnosticare completă. 

Sursa