Mucenicii, retete delicioase pentru inceput de primavara

Mucenicii, retete delicioase pentru inceput de primavara

Mucenicii sau Macinicii este o sarbatoare traditional romaneasca, care a luat nastere din suprapunerea sarbatorii crestine a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia si a inceperii anului agricol. Pentru ca de mucenici se pregatesc doua tipuri de mancare excelenta, mucenicii moldovenesti si cei muntenesti, va invitam sa descoperim impreuna cateva retete.

In ziua de 9 martie, gospodinele pregatesc, in cinstea Sfintilor Mucenici, 40 de colaci numiti sfinti, mucenici sau bradosi. In Moldova acestia au forma cifrei 8 (ca stilizare a formei umane) si sunt copti din aluat de cozonac si unsi cu miere si nuca.

In Dobrogea si Muntenia, obiceiul este ca mucenicii sa fie facuti tot din coca, insa sunt mai mici si fierti in apa cu zahar, sortisoara si nuca, simbolizand lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici.

Iata doua retete delicioase de la utilizatoarele Gustos.ro pentru ambele variante de mucenici.

Mucenici moldovenesti de la

Ingrediente:
Aluat:
600 gr faina
10 gr drojdie uscata
4 oua (la temperatura camerei!)
150 gr zahar
125 gr unt topit
250 ml lapte
Sirop si finisare:
1.5 L apa
600 gr zahar
coaja de la o portocala
jumatate de sticluta de esenta de rom
miere
miez de nuca (aproz 100 gr)

Mod de preparare:
Aluatul este foarte asemanator cu cel de cozonac, desi nu m-am folosit de aceeasi reteta. Iar de frica ca nu-mi vor iesi, am injumatatit cantitatile, astfel ca mi-au iesit 12 mucenici mari, pufosi si grasuni, un pic mai mari de-o palma.

Untul il topesti la bain-marie, ouale le scoti macar cu jumatate de ora inainte din frigider si apoi le bati ca pentru omleta, laptele il incalzesti. Iar aici intervine partea distractiva, pentru ca am trisat , folosind masina de facut paine. Am pus mai intai ingredientele lichide, apoi cele solide, adica: lapte, unt, oua, zahar, faina, drojdie (drojdia nu trebuie sa intre in contact direct decat cu faina).

Am dat drumul pe programul de aluat, un program clasic cred eu, pentru orice masina de facut paine. Cuprinde toate fazele: framantare, odihna, crestere. Aluatul s-a umflat mult de tot, era cat pe ce sa dea pe afara din masina, astfel ca din 1h20 cat era programul, am oprit masina cu 5 min mai devreme. Cand am scos cuva s-a desumflat destul de mult si a ramas un aluat destul de lichid. Dar nu te panica! Daca mi-au iesit mie, esti si tu pe drumul cel bun 🙂 . Rastorni aluatul asta moale pe blatul tapetat cu faina si mai adaugi putin cate puuuutin faina in ploaie, cat sa devina modelabil, sa nu se mai lipeasca. Cred ca am mai adaugat 100 gr dar nu bag mana in foc, nu am masurat, doar am pus pana a capatat o textura supla, moale dar nelipicioasa. Citeste continuarea aici.
Mucenici muntenesti fierti de la divainbucatarie.ro 

Mucenicii, retete delicioase pentru inceput de primavara

Ingrediente:
3 l apa
500 g zahar
1 lingurita esenta de vanilie
coaja rasa de la 1 lamaie
coaja rasa de la 1 portocala
1 baton scortisoara
1/2 lingurita scortisoara
1/2 lingurita sare
500 g nuci tocate
500 g mucenici copti – la punga, din comert

Mod de preparare:
Punem apa la fiert impreuna cu coaja de lamaie si portocala, zaharul, batonul de scortisoara, esenta de vanilie si sarea. O lasam pe foc pana se topeste zaharul, apoi strecuram coaja rasa. Punem iar la fiert apa adaugand mucenicii.
Nu vom adauga nuca la fiert pentru a nu inegri zeama. Operatiunea va dura 25-30 de minute. Luam de pe foc si adaugam in oala nuca macinata si 1/2 lingurita scortisoara.

Servim mucenicii intr-un castron, presarand un plus de nuca macinata si un praf de scortisoara.
Spor la gatit si pofta buna!

Sursa