Toshiba a creat un dispozitiv ce depistează 13 tipuri de cancer analizând o singură picătură de sânge

Toshiba a creat un dispozitiv ce depistează 13 tipuri de cancer analizând o singură picătură de sânge

Toshiba a creat o tehnologie care detecteaza 13 tipuri de cancer dintr-o singura picatura de sange, cu acuratete de 99%, a anuntat recent compania, citata de cotidianul nipon Japan Times.

Toshiba a dezvoltat metoda de diagnostic impreuna cu Institutul National de Cercetari privind Cancerul si Universitatea medicala Tokyo si spera sa ofere produsul pentru comercializare „in cativa ani”, urmaroarea derie de teste fiind programata pentru anul 2020.

Metoda, care ar putea fi folosită pentru tratarea cancerului în stadii incipiente, este proiectată pentru a analiza tipurile și concentrația de molecule microRNA secretate în sânge de celulele canceroase.

Și Toray Industries și alte companii au dezvoltat tehnologii de diagnosticare a cancerului folosind molecule microRNA dintr-o mostră de sânge.

„În comparație cu metodele altor companii, noi deținem avantajul în ceea ce privește acuratețea detectării cancerului, timpul necesar pentru detectare și costurile”, a declarat Koji Hashimoto, cercetător șef la Laboratorul Frontier Research al Toshiba.

Testul va fi folosit pentru detectarea cancerului gastric, esofagian, pulmonar, de ficat, al tractului biliar, pancreatic, intestinal, ovarian, de prostată, de vezică și de sân, precum și pentru depistarea sarcomului și a gliomului.

Toshiba a dezvoltat un chip și un dispozitiv mic care poate oferi un diagnostic în mai puțin de două ore. Un astfel de test va costa 20.000 de yeni (circa 165 euro) sau chiar mai puțin, a declarat compania.

Este posibil ca dispozitivul să fie folosit în cadrul controalelor medicale de rutină, adaugă compania. În strategia sa de afaceri pentru următorii cinci ani, Toshiba a pus preocupările medicale, inclusiv analiza genomului și diagnosticul celulelor, printre pilonii principali de creștere, alături de automatizare și soluții digitale care folosesc inteligența artificială.

Sursa