Topul celor mai căutate meserii din următorii 10 ani

Topul celor mai căutate meserii din următorii 10 ani

O vorbă din popor spune că meseria este brăţară de aur, aşadar fiecare dintre noi ar trebui să se gândească foarte bine, încă din adolescenţă, la ce anume îţi doreşte să făcă în viaţă. Astfel, este foarte importantă alegerea unei facultăţi care potriveşte profilului personalităţii, dar care să fie, în acelaşi timp, utilă şi în conformitate cu cerinţele din piaţa muncii.

De-a lungul timpului, specialiştii în resurse umane au realizat mai multe topuri care cuprind meserii şi profesii de viitor. În fruntea clasamentelor, de cele mai multe ori, se situează joburile din domeniul IT, dar şi cele din domeniul medical.

  1. Specialist IT, care pot fi programatori sau informaticieni. Tehnologia este într-o continuă evoluţie, iar din acest motiv, în acest domeniu vor exista mereu locuri de muncă disponibile, iar salariile sunt motivante. Salariul cel mai mare din industria IT îl au programatorii care dețin cunoștințe atât din sistemul bancar, cât și din telecomunicații, potrivit wall-street.ro.
  2. Medicii. Facultăţiile de Medicină de la noi pregătesc adevăraţi profesionişti, însă majoritatea dintre ei pleacă în străinătate pentru a practica această profesie. Cu toate acestea, datorită faptului că s-au deschis din ce în ce mai multe clinici private, salariul unui medic poate ajunge şi la 3500 de euro lunar.
  3. Specialiști statistică și analiști business. Companiile au mijloace din ce în ce mai numeroase de a strânge informații comportamentale despre clienți care trebuie analizate rapid, cu scopul de a furniza un avantaj competitiv, aşadar aceste meserii vor fi căutate în următorii 10 ani, potrivit republica.ro.
  4. Consilierii în genetică şi asistenți terapie persoane vârstnice împreună cu ORL-isti, optometriști și alte meserii destinate îngrijirii persoanelor în vârstă, având în vedere faptul că populaţia Europei are un ritm de îmbătrânire simțitor.
  5. Specialist outsourcing. Pentru firmele de externalizare a serviciilor, criza economică reprezintă un avantaj deoarece companiile trebuie să recurgă la furnizorii de astfel de servicii pentru a reduce costurile, conform wall-street.ro. În general, se caută mai mult cunoscătorii de limbi străine, iar companiile de outsourcing pun la dispoziție pentru studenții interesați locuri de muncă cu un program flexibil.
  6. Meseriile în construcții. Proiectele de dezvoltare a sectorului construcțiilor vor mari șansele de angajare ale inginerilor constructori, proiectanților și arhitecților, potrivit sursei citate. Până în anul 2020, acest domeniu va înregistra o creștere a locurilor de muncă care se datorează investiilor statului.
  1. Contabili şi auditori. Până în 2022 se estimează că vor apărea 166.700 de joburi pentru aceşti specialişti, iar salariul mediu anual în 2012 poate ajunge la 63.550 de dolari, potrivit zf.ro. Aceste meserii au căutare, deoarece pe fondul crizei care a început în 2008/2009, guvernul a instituit noi reglementări ce impun standarde financiare stricte.
  2. Specialist în biotehnologie. Domeniul științelor biologice se va dezvolta considerabil datorită interesului pentru organismul uman şi estetică, potrivit wall-street.ro. Datorită bugetelor mari care se aloca programelor de cercetare, specialistul în biotehnologie beneficiază de un salariu ridicat.
  1. Studiile estimează că până în anul 2022 vor apărea 167.900 de joburi, în acest domeniu, în Statele Unite ale Americii, potrivit zf.ro. Odată cu creşterea populaţiei, va creşte şi cererea pentru educatori şi învăţători care să le predea copiilor.
  2. Avocaţii. Contrar aparenţelor şi având în vedere faptul că există foarte mulţi absolvenţi de drept în România, această profesie va fi din nou căutată în următorii ani. Economia se redresează şi odată cu ea îşi revin şi afacerile, ceea ce va duce la creşterea cererii de avocaţi acreditaţi, potrivit sursei citate. În general, cele mai mari câştiguri le au cei care lucrează în avocatura de business.

Foto: 123rf.com

Sursa

Mai citeste si: