Rețete de aerosoli preparate acasă

Rețete de aerosoli preparate acasă

Iarna nu se dă bătută, iar epidemiile de tot felul, nici atât. Poți prepara și tu acasă din ingrediente naturale inhalații care să ajute la tratarea afecțiunilor respiratorii. Folosește și tu aceste rețete de aerosoli preparate acasă.

Iată câteva rețete de aerosoli preparate acasă:

Cu ghimbir:

Taie în bucăți mici aproximativ 3 cm de rădăcină proaspătă de ghimbir. Fierbe-le în 250 ml de apă timp de două minute. Fă inhalație cu acest ceai. Dacă nu ai ghimbir proaspăt disponibil, folosește două lingurițe de pudră de ghimbir.

Cu usturoi:

Zdrobește într-un castron doi sau trei căței de usturoi și adaugă o linguriță de oțet de mere. Se toarnă peste ele o jumătate de litru de apă clocotită.

Cu eucalipt:

Pune o lingură de frunze de eucalipt, o lingură de cimbru și una de muguri de pin în jumătate de litru de apă clocotită. Poți folosi uleiuri esențiale, dacă nu ai plantele.

Rețete de aerosoli preparate acasă: Inhalații binefăcătoare

Inhalatoarele cu abur cald (nebulizatoarele) pot fi cumpărate de la farmacie și utilizate pentru a inhala apele termale (cele mai potrivite sunt cele de sulf și apa de mare sau soluția salină), uleiuri esențiale precum lavandă, eucalipt și helichrysum (acțiune antialergică și dezinfectantă), propolis (acțiune antibacteriană), lămâie, mușețel și bicarbonat (acțiune antiseptică și calmantă). Aerosolul cu ser fiziologic este, de asemenea, indicat datorită funcției sale de curățare și hidratare.

Plante medicinale indicate

Poți folosi mai multe plante în rețete de aerosoli preparate acasă.

”Datorită componentelor din uleiul esenţial de brad, acesta stimulează secrețiile mucoaselor. Este utilizat în special ca expectorant. Principalele acţiuni sunt: analgezic, expectorant, antitusiv, deodorant, stimulant, tonic şi revulsiv. Se recomandă inhalaţii cu ulei esenţial sub formă de aerosoli. În plus, poți pune în apa din baie crenguțe de brad în combinaţie cu alte plante aromatice (cimbru, sovârv, muşeţel, flori de tei). 300 g amestec de plante se infuzează în cinci litri de apă fierbinte care se pune în cada de baie.

Apa din cadă trebuie să fie la temperatură de 37-40 grade Celsius. Nu trebuie să stai mai mult de 10-15 minute. Băile fiebinți sunt contraindicate în febră, boli cardiovasculare și sarcină. Florile de mușețel se recomandă pentru acţiunea antispastică, antiiflamatoare, anestezică şi antiseptică. Sub formă de inhalaţii, se recomandă în inflamaţiile şi iritaţiile tractului respirator. Pentru tratamentul extern, se folosește o infuzie din trei-patru linguri la o jumătate de litru de apă,” scrie dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Sursa