Pofte alimentare – ce încearcă organismul să ne transmită și cum să le depășim

Pofte alimentare – ce încearcă organismul să ne transmită și cum să le depășim

S-ar putea să fi luat o masă grea, dar aveți această poftă copleșitoare de ceva dulce. Poftele alimentare sunt de fapt un mod prin care corpul tău semnalează că are nevoie de un anumit nutrient.
👉 5 factori care cauzează pofta
Mai mulți factori contribuie la apariția bruscă a poftei și înțelegerea lor este primul pas pentru a controla acel apetit imprevizibil. Iată câteva cauze principale ale poftei și câteva sfaturi utile pentru depășirea lor.
1. Lipsa somnului
Corpurile noastre ne reînnoiesc energia atunci când dormim iar atunci când nu dormim suficient, echilibrul hormonal al corpului este modificat. Acest dezechilibru vă determină apoi corpul să mănânce mai mult pentru a vă menține nivelul ridicat de energie, declanșând astfel pofta. În acest timp, poftele sunt cel mai adesea pentru produse dulci, deoarece conținutul de zahăr din ele mărește glicemia și oferă o creștere instantanee de energie.
2. Deficiențe de vitamine
Motivul fundamental pentru a mânca o gamă largă de alimente este că organismul nostru are nevoie de substanțe nutritive esențiale pentru a continua să funcționeze. Dacă nu îi oferiți corpului suficient de multe vitamine, proteine, fibre, grăsimi, magneziu și alți nutrienți, sunteți obligat să experimentați pofte, deoarece corpul dumneavoastră dorește ceea ce îi lipsește. Deci, cel mai bun mod de a vă menține poftele la distanță este asigurându-vă că aveți o varietate de alimente care vă oferă nutrienții necesari pentru buna funcționare a corpului.
3. Intestin supărat
Intestinul tău este epicentrul producției de serotonină, o substanță chimică „bună”. Pentru a menține un nivel optim de serotonină, intestinul trebuie să fie în formă maximă, astfel încât să poată absorbi substanțele nutritive din alimente și să pompeze serotonina prin tractul gastro-intestinal. Acest proces depinde în mare măsură de nivelurile sănătoase și de echilibrul adecvat al bacteriilor bune. Dar atunci când dieta dvs. nu este foarte sănătoasă, bacteriile rele le pot învinge pe cele bune, scăzând astfel nivelurile de serotonină și creând pofta de mâncare. Menținerea unui echilibru sănătos de bacterii bune și consumând alimente fermentate, probiotice, este cheia pentru calmarea poftelor.
4. Deshidratare
Setea și foamea pot provoca senzații similare în minte, provocându-vă confuzie. Una dintre cele mai bune modalități de a menține pofta la distanță este asigurându-vă că corpul este hidratat corespunzător pe tot parcursul zilei. Consumul de apă în mod regulat nu numai că spală toxinele din organism, dar asigură și bunăstarea generală.
5. Stres emoțional
Tristețea, plictiseala, nivelurile de stres ridicat sunt situații emoționale care declanșează numeroase pofte alimentare. Mai multe studii au arătat că nivelurile ridicate de stres crează poftă de dulciuri, ceea ce duce în cele din urmă la creșterea în greutate.

👉 7 pofte alimentare și cum să le depășești
Pofta alimentară este de fapt de 2 tipuri – selectivă și neselectivă.
Pofta selectivă de alimente este poftă pentru un anumit aliment, poate fi mâncarea preferată a persoanei, cum ar fi bomboanele, cartofii prăjiți, înghețata, carnea sau altele. Pofta neselectivă, pe de altă parte, este dorința de a mânca orice. Totuși, acesta ar putea fi rezultatul foamei reale, dar poate fi și un semn al setei. Dar ți-a trecut vreodată prin minte, ce înseamnă aceste pofte și cum sunt cauzate? Aici vom discuta despre ce încearcă să ne spună fiecare poftă alimentară și cum o putem depăși.
1. Dulce
Dacă ai poftă de ceva dulce, atunci este modul în care organismul tău spune că nivelul zahărului din sânge este scăzut și are nevoie de energie instantanee. Singura problemă este că, dacă îți îndeplinești pofta mâncând ceva dulce, creșterea nivelului de zahăr este urmată de o altă scădere, declanșând o altă poftă dulce. Deci, cel mai bun mod de a evita această situație este să beți mai întâi apă și apoi să mâncați un fruct împreună cu unele alimente bogate în proteine, precum caș, nuci sau semințe.
2. Sărat
Unii oameni doresc alimente precum chipsuri sau gustări sărate. Uneori, acest lucru ar putea fi din plictiseală, cu toate acestea, pofta ar putea fi asociată și cu niveluri scăzute de electroliți, deshidratare, oboseală suprarenală și oboseală. Transpirația excesivă din cauza antrenamentului excesiv poate provoca, de asemenea, o scădere a nivelurilor de sodiu, rezultând astfel de pofte. Așadar, data viitoare când tânjești după ceva sărat, hidratarea trebuie să fie primul lucru pe care îl faci, urmat de includerea alimentelor precum nucile și semințele în dieta ta .
3. Alimente grase
Pofta de alimente grase sau prăjite nu este neobișnuită. Când aveți o astfel de poftă, ar putea fi un semn că aveți un deficit esențial de acizi grași. Deci, dacă pofta ta de mâncare prăjită persistă, cel mai bine este să nu te răsfeți și să urmezi o alternativă care este bună pentru corpul tău. Inclusiv grăsimi și uleiuri de bună calitate, cum ar fi avocado, nuci, unturi de nuci, semințe de in, ulei de cocos și somon sunt unele dintre cele mai bune alternative pe care le puteți adăuga în dieta dumneavoastră pentru a combate aceste pofte grase. Evitarea grăsimilor trans, a margarinei, a mâncărurilor rapide și a alimentelor procesate nu numai că vă va reduce pofta, ci vă va proteja și de bolile de inimă, accident vascular cerebral, diabet și alte afecțiuni cronice.
4. Carbohidrați
Gândul de a mânca niște paste delicioase, pâine proaspătă, tăiței, biscuiți, continuă să vă dea târcoale? Ei bine, această dorință este un semn de a adăuga mai multe fibre în dieta dvs. pentru un control mai bun al zahărului din sânge. Pofta de carbohidrați este cauzată în mare parte din semne precum hipoglicemia, rezistența la insulină, deficitul de crom sau oboseala.
Pentru a controla această poftă, poate fi necesar să consumați mai multe fructe și legume bogate în magneziu, cum ar fi banane, mere, spanac, broccoli și țelină. Consumul de mese mici și frecvente pentru a reduce aceste pofte este, de asemenea, o modalitate bună de urmat.
5. Alimente acre
Pofta de alimente acre este modul în care corpul tău îți spune că există un dezechilibru în intestin. Este cauzată în principal de aciditate / digestie necorespunzătoare, consum ridicat de alimente bogate în grăsimi sau este posibil să vă confruntați cu mult stres în ultima vreme.
Pentru a reduce această poftă, nu trebuie decât să beți apă caldă cu jumătate de lămâie stoarsă în ea sau puteți adăuga citrice sau pepene verde în dieta dumneavoastră.
6. Ciocolata
Una dintre cele mai frecvente pofte din toate timpurile este ciocolata. Pofta de ciocolată înseamnă un deficit de magneziu. O deficiență de crom, vitamina B, acizi grași esențiali sau chiar probleme emoționale sau stres ar putea fi, de asemenea, motive pentru care doriți ciocolată. Ciocolata este o sursă bogată de magneziu, cea mai mare formă provenind din cacao 100%. Consumul ciocolatei negre cu 70% cacao, adăugarea mai multor cereale integrale care sunt bogate în vitamina B și somnul suficient pentru a te de-stresa, te poate ajuta la reducerea poftei de ciocolată.
7. Mâncare picantă
Pofta de mâncare picantă este modul în care corpul tău semnalizează faptul că vrea să se răcească. S-ar putea să credeți că acest lucru este ciudat, dar mâncarea picantă vă face să transpirați, ceea ce vă ajută dacă corpul dvs. este supraîncălzit. Congestia sau scăderea imunității sunt, de asemenea, alte motive pentru care ați putea avea poftă de mâncare picantă.
Cum poți depăși pofta ?! Ei bine, mai întâi te poți răcori cu un pahar cu apă, dar pe termen lung poți începe prin a include alimente și condimente înțepătoare precum scorțișoară, cuișoare, ghimbir, usturoi, curcuma și piper. Cu toate acestea, vă recomandăm să evitați sosurile picante gata preparate.

Sursa

Citeste si: