Pentru femeile peste 60 de ani fiecare secundă de MIȘCARE fizică contează

Femeile cu vârsta peste 60 de ani trebuie să practice cât mai multă mișcare fizică. Este concluzia la care au ajuns cercetătorii. Fiecare întoarcere sau răsucire a corpului, fiecare mișcare contează pentru sănătatea cardiovasculară, și nu numai.

Mișcarea fizică nu este recomandată numai celor tineri, în putere, ci tuturor persoanelor, indiferent de etate. La persoanele vârstnice, ea este esențială pentru prevenirea bolilor, păstrarea independenței și îmbunătățirea calității vieții. Pentru femeile peste 60 de ani fiecare secundă de MIȘCARE fizică contează

Studiile au arătat că mișcarea fizică poate întârzia progresia osteoporozei și menține buna funcționare a corpului pentru desfășurarea sarcinilor zilnice. Două studii pe efectele sedentarismului asupra sănătății cardiovasculare la femeile în vârstă au arătat că oricât de puțină mișcare fizică este benefică. Studiile au fost realizate pe grupuri de peste 5.500 de femei de etnie diferită. Aproape 50% din ele aveau vârsta de peste 80 de ani. Nici una din ele nu trecuseră prin atac de cord sau accidente vascular cerebrale.

Dr. Andrea LaCroix de la Division of Epidemiology și director la Women’s Health Center of Excellence de la Universitatea din California recomandă tuturor femeilor peste 60 de ani să întrerupă sedentarismul ori de câte ori pot: să se ridice și să umble, să se plimbe cât mai des cu putință: fie pentru a lua corespondența sau a pune rufele la spălat, fie pentru a se plimba cu un prieten. Orice mișcare, cât de mică, este importantă pentru femeile în etate.

Rezultatele studiului, publicat în JAMA Network Open, sugerează că formele ușoare de mișcare fizică, precum grădinăritul, plimbările prin parc, împăturirea rufelor, ar putea fi suficiente pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare la femeile cu vârsta de 63 de ani sau mai mult.

Dr. LaCroix și colegele sale susțin că acest tip de activitate scade cu 22% riscul de evenimente cardiace grave – precum accidente vasculare cerebrale sau insuficiență cardiacă, și riscul de atac de cord și deces coronarian cu 42%.

Bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces în rândul femeilor vârstnice cu suferințe profunde. Aproape 68% din cele cu vârsta cuprinsă între 60 și 79 de ani au o boală de inimă. Din cei 85,6 milioane de adulți cu cel puțin o afecțiune cardiovasculară, peste 50% din ei au vârsta peste 60 de ani.

Nivelul crescut de inactivitate fizică a fost asociat și cu creșterea zahărului din sânge, a tensiunii arteriale și a colesterolului, precum și cu un risc mai mare de mortalitate.

Unul din studiile citate mai sus, care a durat 5 ani, a arătat un lucru extraordinar:

Cu cât mai mare este cantitatea de activitate fizică, cu atât mai mic este riscul de boli coronariene sau cardiovasculare, indiferent de starea generală de sănătate, a abilităților funcționale și a vârstei participantelor.

Cel de-al doilea studiu, publicat în jurnalul Circulation, a descoperit că riscul de boli cardiovasculare și accidente vasculare cerebrale crește cu cât mai mult o femeie stă jos sau întinsă în cursul zilei, și cu cât mai lungi sunt perioadele de sedentarism neîntrerupt.

Reducerea sedentarismului doar cu o oră pe zi scade riscul de afecțiuni cardiovasculare cu 12% și riscul de boli de inimă cu 26%.

Sursa

Citeste si: