De ce te doare într-o parte când alergi

Îmi plăcea să alerg când eram tânără, îmi plăcea să fac sport, mă distram teribil și mă simțeam bine.

La școală participam la competiții și, drept să spun, câștigam des, ajutată de faptul că eram mai înaltă, mai puternică. Eram în stare să joc tenis ore în șir, nu aveam nimic și nu simțeam oboseala.

Problema apărea însă la alergat, de câteva ori am fost aleasă să fac parte din echipa județeană de atletism și acolo nu făceam față. Dacă făceam o tură de stadion și nici aia completă începea să mă-nțepe într-o parte, începeam să șchioapăt, să pierd teren, încercam să rezist și, în final, mă opream. Nu-mi explica nimeni ce-i cu durerea aia și asta mă speria un pic, de parcă mi-ar fi fost în pericol un organ intern, de parcă ar fi putut să se dezintegreze ficatul sau pancreasul sau habar n-am eu ce putea fi acolo.

De curând am aflat că e doar o problemă legată de respirație, de diafragmă, mușchiul care extinde plămânul pentru a se realiza procesul de respirație. Și eu care credeam că-i splina sau orice altceva. Practic, acest mușchi nu este antrenat să funcționeze în ritmul alert impus de o alergare.

Dar asta o știu alergătorii, nu bieții amatori care ajung să renunțe la sport pentru că-și imaginează boli ascunse sau care stau gata-gata să apară. Important pentru cine aleargă e să se antreneze și să extindă treptat distanța pe care o parcurge, astfel se obișnuiește și diafragma la un anumit efort.

În fiecare zi ar trebui să se extindă distanța cu 10% față de ziua precedentă, nu mai mult. Iar în cazul în care apare durerea pentru că încă nu suntem destul de rezistenți, e bine să ne oprim din alergat, să reglăm respirația și să ne aplecăm de câteva ori în față.

De asemenea, este important ca înainte de a alerga să nu consumăm alimente bogate în grăsimi greu de digerat, nici băuturile carbogazoase nu sunt indicate, căci nu este adevărat că ne dau energie.

Mai energizant este, de exemplu, un suc de sfeclă roșie, deoarece conține vitamine și săruri minerale. Înainte de alergare nu trebuie să uităm să facem câteva exerciții de stretching, corpul nostru este un mecanism care, dacă se pune bine în mișcare, funcționează, dacă nu, se poate și bloca.

Așa că nu trebuie să renunțăm la sport pentru o durere într-o parte, important e să știm de ce se-ntâmplă și ce să facem.

Sursa

Citeste si: