Site icon Inspiră-te

Cum sa nu fii un parinte cicalitor

Parentingul se poate rezuma, intr-o maniera mai comica, la o serie de interdictii, reguli si limite puse de parinti: „Pune-ti la loc jucariile”, „Fa-ti temele”, „Nu face asta”, etc. A incerca sa te faci ascultat de copil poate deveni obositor.

Ce este cicaleala?

La varste mici, cand prescolarul nu intelege pericolele sau riscurile la care se expune, este normal sa repeti aceleasi indemnuri sau restrictii. Si este normal ca cel mic sa le lase sa treaca pe langa el fara efect. Insa daca pe masura ce creste, te surprinzi „vorbind singur” cand te adresezi copilului, este un semn ca trebuie sa faci o schimbare.
Cum iti dai seama ca ai devenit un parinte cicalitor sau extrem de insistent?

Care sunt substraturile fenomenuluide cicaleala sau insistenta excesiva?

Parintele isi asuma responsabilitatea pentru emotiile, comportamentul si actiunile copilului. Astfel, din dorinta de a controla toate aspectele vietii copilului, parintele se vede nevoit sa explice, sa indrume, sa insiste tot timpul, astfel incat sa poata orienta comportamentul copilului in directia dorita.

Acest lucru nu este posibil de fiecare data si este normal sa fie asa. Pe masura ce copilul creste, se dezvolta si nevoia lui de autonomie si independenta. Iar daca aceste nevoi nu ii sunt incurajate de parinti, copilul va adopta singurul comportament care ii asigura un nivel minim de autonomie si independenta: va ignora insistentele parintelui.

Insistenta excesiva a parintelui are si alte consecinte negative:

Cum sa fii un parinte mai putin cicalitor

Empatia este cheia de a intelege de ce copilul tau nu te asculta. De cele mai multe ori, cicaleala apare in relatia parinte-copil deoarece:

De aceea, ca sa reduci cicaleala din relatia cu copilul tau, poti incerca sa:

Sursa

Citeste si:

Exit mobile version