Cum pui frunze de viță-de-vie la păstrare pentru iarnă

Cum pui frunze de viță-de-vie la păstrare pentru iarnă

Sărmăluțele în foi de viță sunt mai ușoare decât cele cu varză, iar mulți sunt de părere că sunt și mai gustoase. Pentru a-i impăca pe toți, asigurați-vă că aveți din ambele în această iarnă. Iată cum pui frunze de viță-de-vie la păstrare.

În sticlă sau borcan

Pentru a pune la păstrare frunze de vită de vie ai nevoie de doar 2 lucruri: frunzele de vită și o sticlă de plastic cu gură largă.

Mai departe, tot ce-ți rămâne de făcut este să rulezi fiecare frunză în parte cât mai strâns posibil, similar cu modul în care se rulau țigările pe vremuri. Cu cât frunză e mai strâns rulată, cu atât se păstrează mai bine.

Leagă fiecare frunză de vită rulată cu puțină ață și bagă-le pe toate în sticlă. Pune sticlă în cămară, într-un loc întunecos și vei vedea că se păstrează numai bine pentru iarnă.

Alternativ, în locul sticlei de plastic, poți folosi la fel de bine un borcan. Ideal este să pui la păstrare cât mai multe foi de vită astfel rulate, pentru a elimină aerul din interiorul borcanului, care le-ar putea oxida.

Cum pui frunze de viță-de-vie la păstrare pentru iarnă

La congelator

Frunzele se spală cu grijă și se opăresc în apa clocotită cam 1 min. Se scot într-o sită și se lasă la scurs. Se lasă să se răcescă complet, apoi fiecare frunză se rulează , exact cum împăturim o sărmăluță.

Se pun în pungi, cca 30 buc/pungă. Se scoate aerul din pungi , prin presare ușoară și le legăm strâns.  Se întroduc în congelator iar pentru folosire se lasă la decongelat de seară până dimineață.

Cum pui frunze de viță-de-vie la păstrare pentru iarnă

Frunzele de viță-de-vie, izvor de sănătate

Bine spălate, zdrobite cu sucitorul și aplicate pe frunte, în strat de câte două, trei, combat durerile de cap.

Infuzia din frunze de vită-de-vie combate și insomnia. Se recomanda că frunzele să fie culese cât sunt încă foarte tinere, de un verde intens, strălucitor. Se spăla bine, se lasă la scurs și se usucă, la umbră, în strat subțire. Sunt uscate și pot fi depozitate în pungi de hârtie sau de pânză, atunci când se sparg între degete cu un mic zgomot.

La fel, zdrobite și aplicate direct pe arsuri, calmează usturimea și ajută la vindecarea mai rapidă a zonei afectate.

Sursa

Citeste si: