Cum îți dai seama că ai anemie de fier

Atunci când suferi de anemie de fier, sau oricare altă, organismul tău nu are suficiente globule roșii, iar calitatea hemoglobinei din sânge nu este cea optimă. Celulele roșii (eritrocitele) sunt cele care transportă oxigenul din plămâni în tot corpul.

Cum îți dai seama că ai anemie de fier

Fierul este foarte important pentru funcționarea normală a organismului, inclusiv, în ceea ce privește producerea de hemoglobină, adică a moleculelor din sânge care transportă oxigenul în tot corpul. Fierul este necesar și pentru menținerea sănătății celulelor, a pielii, părului sau a unghiilor, potrivit Viva.ro.

Fierul din alimente este absorbit prin celule care se regăsesc la nivelul tractului gastrointestinal. Organismul nu reține decât o cantitate foarte mică de fier ingerat, din hrană. Odată absorbit, el este eliberat în sânge, unde o proteină numită transferină se atașează de el și îl transmite către ficat.

Fierul este stocat în ficat sub formă de feritină și eliberat în cantități suficiente pentru a produce noi celule roșii în măduva spinării. Când celulele roșii nu mai pot funcționa (120 de zile de activitate în sistemul circulator), ele sunt reabsorbite de splină. Fierul din aceste celule uzate poate fi reciclat de organism.

Doză zilnică recomandată de fier variază în funcţie de vârstă: 10 mg la copiii între 1-14 ani, 15 mg la adolescenţi, 8 mg la bărbaţi şi 18 mg la femei cu vârste cuprinse între 19 şi 50 de ani şi 8 mg pe zi la femei şi bărbaţi peste 51 de ani. În cazul gravidelor, necesarul de fier este mai crescut, putând ajunge până la 27 mg pe zi.

Ficatul

Ficatul este alimentul animal cu cel mai mare conținut de fier. Cantitatea de fier diferă în funcție de originea ficatului:

– ficat de gâscă: 30 miligrame
– ficat de porc: 22,1 miligrame
– ficat de vițel: 7,9 miligrame
Carnea de vită

Carnea, în specal mușchiul de vită, este o sursă importantă de fier. Aproximativ 85 de grame de friptură asigura organismului 2,1 miligrame de fier.

Peștele gras

Dintre soiurile de pește, cele mai bogate în fier sunt macroul sau sardinele. În plus, acestea, conțin și o considerabilă cantitate de Omega 3.

Pieptul de pui

Deși nu la fel de bogat în fier cum este carnea de vită, 100 de grame de piept de pui conține aproximativ 0,7 miligrame de fier.

Gălbenușul de ou

Un gălbenușul de ou conține 7,2 miligrame de fier, iar dacă este consumat împreună cu albușul ajută la asimilarea mult mai bună a fierului.

Sursa

Citeste si: