Copiii sub 2 ani nu trebuie lăsați în fața ECRANELOR – avertizarea experților

Experții avertizează de urgență părinții să nu își mai lase copiii mici în fața ecranelor, fie că este vorba de televizor, fie de telefon, fie de tablete sau calculator.

Timpul petrecut de copiii în fața ecranelor diverselor dispozitive electronice a crescut rapid în ultimii ani. Un studiu realizat de Universitatea din Queensland a arătat că unii copii mici petrec circa 50 de minute pe zi în fața ecranelor, în condițiile în care autoritățile avizate nu recomandă nici o secundă în cazul copiilor mai mici de 2 ani. Copiii sub 2 ani nu trebuie să lăsați în fața ECRANELOR – avertizarea experților
Leigh Tooth, profesor asociat la UQ School of Public Health susține că instrucțiunile sau îndrumările realizate de experți privind expunerea copiilor la dispozitivele electronice au scopul de a-i proteja pe aceștia de efectele nocive și de a le asigura un început de viață cât mai sănătos.

Dr. Tooth spune că a constatat cu mirare creșterea rapidă a timpului petrecut în fața ecranelor încă din prima lună de la naștere.

Copiii petrec aproape o oră pe zi în fața unui ecran, înainte de a împlini vârsta de 1 an”.

Studiul său a arătat că timpul petrecut în fața ecranelor a crescut rapid odată cu vârsta, la o medie de 94 de minute pe săptămână pentru copiii sub 3 ani.

Durata de vizionare a ecranelor a scăzut, sau a intrat în „normalul” recomandat de experți atunci când copiii au început să meargă la școală, dar a continuat să crească peste limita permisă la sfârșitul săptămânii (în timpul weekendului).

Guvernul austriac, Asociația Americană de Pediatrie, OMS și alte corpuri internaționale recomandă părinților să nu își lase copiii sub 2 ani în fața ecranelor deloc.

Este nevoie ca oamenii să știe că copiii mici nu trebuie lăsați în fața ecranelor pe durate mari de timp deoarece există dovezi care arată că această expunere ar putea afecta creșterea și dezvoltarea lor, susține dr. Tooth.

Statul în fața ecranelor înseamnă un timp pierdut, în care copilul ar putea exersa și stăpâni o abilitate care ține dezvoltarea lui, precum săritul, în locul sedentarismului și fixarea pe scaun în fața unui ecran.

Un copil care primește un iPad va sta nemișcat în fața lui zeci de minute. Este lesne de înțeles de ce părinții le oferă copiilor acces la aceste tehnologii.

O cercetare a arătat că foarte mulți bebeluși intră în contact cu un smartphone înainte de 6 luni. 75% din părinții chestionați permit copiilor să folosească acest tip de tehnologie în timp ce ei fac diverse treburi prin casă.

65% dintre părinți au mărturisit că folosesc această strategie pentru a-și calma copiii, în timp ce 29% dintre ei au spus că folosesc tabletele și telefoanele performante pentru a-și ajuta copiii să adoarmă. Implicațiile negative posibile sunt mult mai mari decât beneficiile acestor instrumente ușoare de distracție, deoarece ele sunt utilizate în primii ani de viață ai copilului, când are loc dezvoltarea sa.

Bebelușii expuși la tehnologie încă din primul an de viață se transformă rapid în utilizatori frecvenți.  Studiile anterioare au arătat că copiii cu vârsta de 4-5 ani au un risc mai mare de a deveni obezi dacă petrec peste 1 oră la televizor în fiecare zi. Părinții trebuie să devină conștienți de aceste pericole și să ia măsuri în acest sens.

Sursa