Codul bunelor maniere la birou

Codul bunelor maniere la birou

Viaţa profesională este plină de neprevăzut. Îți prezentăm câteva trucuri subtile, care te ajută să previi conflictele de la birou.

Ai ieşit de pe băncile facultăţii, te pregăteşti să-ţi faci debutul în branşă, aşa că încerci să te „plasezi” pe lângă cei mai tari. Ai speranţe mari şi parcă te şi vezi la birou – cea mai eficientă „albinuţă” din tot roiul, cea mai apreciată, respectată, bine îmbrăcată, cea mai tare! Biroul tău va fi cel mai frumos, colegii tăi vor fi cu siguranţă foarte amabili, binedispuşi tot timpul şi puşi pe şotii, cu toate că programul de muncă este ultra-încărcat. Şi câte vei avea de învăţat de la ei… pentru că sigur vor avea foarte multă experienţă. Uite aşa pictezi viitoarea ta viaţă profesională în nuanţe de roz, fără să pui problema surprizelor mai puţin plăcute care ar putea interveni pe parcurs…

Pentru ca tu să nu întâmpini mari dificultăţi şi pentru ca să te adaptezi rapid la regulile nescrise ale biroului, noi îţi spunem ce trebuie neapărat să ştii ca să n-o dai în bară din prima zi de lucru.

CUM SĂ TE COMPORŢI LA BIROU

Cu siguranţă ai trecut cu brio toate testele mamei privind felul în care trebuie să te comporţi în societate, dar vei vedea că testul supravieţuirii într-o „comunitate” de birou poate fi cu mult mai dur.

Învaţă din greşeli. Cu siguranţă ţi s-a mai spus asta, dar nu strică niciodată să ţi se reamintească faptul că nu trebuie să te amărăşti prea tare dacă dai greş la un moment dat. Nimeni nu e perfect şi, mai ales, nimeni nu s-a născut învăţat. Trebuie doar să te înarmezi cu multă răbdare, să furi meserie de la toţi colegii tăi (sigur ştie fiecare ceva interesant) şi să încerci să fii din ce în ce mai bună pe domeniul ales. Vei vedea că până la urmă vei descoperi “formula” câştigătoare. Este de asemenea important să recunoşti când faci o greşeală. În acest fel îţi vei întări relaţia cu “vecinii” de birou.

Fii sinceră şi ţine-te de cuvânt! Respectă-ţi de fiecare dată cuvântul dat colegilor tăi. Dacă ai promis unuia dintre ei că-l ajuţi şi tu, de fapt, ai uitat pe moment că mai ai tone de muncă de terminat şi încă repede, poţi fi sigură că nu vei face o “figură” frumoasă. Şi mai ai grijă la ceva la fel sau chiar mai important – încearcă să respecţi pe cât posibil termenele limită şi anunţă-ţi din timp şeful dacă urmează să predai proiectele mai târziu. Altfel, încrederea şefului în seriozitatea ta va scădea considerabil. Dacă ţi se cere părerea într-o problemă profesională, încearcă să oferi de fiecare dată o opinie sinceră, documentată dacă e cazul, şi să nu-ţi “expediezi” niciodată colegul, pentru că nu ştii când vei avea nevoie de el şi vei fi tratată cu acelaşi refuz. În general, oamenii sinceri şi de cuvânt sunt foarte apreciaţi în mediul profesional.

Nu bârfi. Orice ai face nu te băga în cercul vicios al bârfei pentru că s-ar putea să te “arzi”. Adică, persoana bârfită ar putea să audă de la aceleaşi guri rele cu care ai “sporovăit” mai înainte că doar tu ai de fapt o părere atât de proastă despre ea şi că ele sunt doar “emisari”. Şi mai e un motiv foarte important pentru care să nu participi la nici o sesiune de “cârcotreală”. Psihologii au arătat că într-o comunitate profesională bârfa ajunge să distrugă relaţiile dintre membri, făcându-i pe aceştia să se certe tot timpul, să nu mai dea randament în orele de muncă şi chiar să fie concediaţi “în lanţ”. Stai liniştită, nu vei fi privită ca o fată plictisitoare dacă nu stai cu celelalte colege la bârfe şi poveşti. Se vor obişnui şi vor ajunge să te aprecieze pentru stilul tău “neutru”.

Zâmbeşte şi ascultă-i pe ceilalţi. Ce te costă un zâmbet? Mai nimic, dar poţi obţine totul. S-a demonstrat ştiinţific că persoanele care zâmbesc des sunt mult mai mulţumite de viaţa lor decât cei posomorâţi şi că sunt cele mai simpatizate datorită faptului că înseninează ziua celor din jur. Nu crezi că au toţi destule probleme pe cap cât să nu mai aibă nici un chef să vadă şi faţa încruntată a altora?! Din acest motiv “zâmbăreţii” sunt foarte apreciaţi oriunde ar merge… reamintesc altora că au motive să se simtă bine indiferent de problemele cu care se confruntă.

CUM SĂ EVIŢI DISPUTELE LA BIROU

Chiar dacă vei urma sfaturile pe care ţi le-am dat mai sus, există o miiiică posibilitate să mai ai parte din când de câte o dispută cu unul sau mai mulţi colegi. Primul pas pe care trebuie să-l faci către o reconciliere este să vezi dacă nu cumva comportamentul tău a lăsat de dorit. Fii sinceră cu tine şi dacă ajungi la concluzia că problema e în curtea altuia, dar nu înţelegi ce i-a căşunat pe tine, citeşte mai departe ca să afli ce spun psihologii.

Nu te apuca să contrazici. Unele persoane au un stil foarte enervant de a impune un punct de vedere. Ridică vocea până când vocile celorlalţi nu se mai aud şi merg până în pânzele albe cu argumentele lor, rămânând surzi la părerea altora. Aceşti oameni consideră că sunt deţinătorii adevărului absolut, că până la urmă îţi fac o favoare că ţi-l spun şi că tu nu ai nici un drept la replică. De aceea e bine să rămâi rezervată, să-i laşi să-şi termine “monologul” pentru că oricum nu-i ascultă nimeni şi să rămâi la părerea ta dacă tu crezi că e mai bună.

Evită războiul orgoliilor. Psihologii ne lămuresc asupra felul în care, în mod ciudat, ne transformăm din oameni calmi în adevărate fiare… E vina orgoliului. Orgoliul naşte nevoia constantă de conflict, iar când ne certăm, simţim o satisfacţie de leu pentru că ne-am impus punctul de vedere asupra altora, deci am învins! Pe de altă parte, simţul dreptăţii (pentru că da, şi acesta este un dat natural), ne face să ne pară rău de ceea ce am făcut şi să avem chiar reacţii fizice – ne doare stomacul, avem dureri de cap sau ameţeli. Acest mecanism îţi demonstrează faptul că nu e bine să intervii când observi că un acoleg de-al tău se comportă astfel. Iraţionalul nu ascultă de vorbă bună şi vei fi luată în “colimator”.

Nu e vina ta. Psihologii te sfătuiesc să te calmezi şi să nu le-o iei în nume de rău colegilor dacă, câteodată, te jignesc. Stresul, problemele de familie sau durerile fizice pot determina o persoană să se manifeste ciudat faţă de ceilalţi. Deci, nu eşti tu de vină, nu ai făcut ceva care să deranjeze, ci e vorba de suferinţa pe care o simt ei. Psihologii spun că se ajunge la asemenea conflicte tot din cauza orgoliului, “mare amator” de ceartă. Încearcă să înţelegi. Unii oameni au vieţi lipsite de culoare şi vor să le-o facă şi pe altora la fel pentru a avea “camarazi” de lamentări. Nu sună prea drăguţ, dar e bine să ştii motivul pentru a înţelege şi a te calma. În general, persoanele aflate într-o asemenea stare abia aşteaptă să ripostezi cu şi mai multă furie. De acolo drumul le este deschis.

Tu ce comportamente greșite ai identificat de-a lungul timpului la tine sau la colegii tăi?

Sursa

Citeste si: