Cele mai bune flori de leac. Cum te poți trata cu ajutorul florilor

 

Cele mai bune flori de leac. Cum te poți trata cu ajutorul florilor

Îți dedicăm un buchet de flori de leac. Unele sunt și frumoase, altele sunt apreciate doar în scopuri terapeutice. Și, totuși, chiar dacă nimeni nu dăruiește buchete de flori de tei, ce ar fi serile de mai fără mirosul lor aromat și iernile fără un ceai aburind din această plantă?

Dr. farmacist Ovidiu Bojor a scris despre cele mai eficiente flori de leac. Află care sunt florile care au cel mai bun efect terapeutic. Unele îți erau foarte cunoscute, dar despre altele vei afla abia acum că pot fi folosite și în acest scop.

Flori de leac: Lăcrămioarele

Extractele din lăcrămioare au acțiune cardio-tonică și diuretică. Efectele terapeutice sunt rapide, dar de scurtă durată. Se utilizează sub formă de tinctură sau extract apos. Din ele se prepară și o soluție injectabilă recomandată în insuficiența cardiacă. Din cauza toxicității pe care o pot avea dacă sunt folosite empiric, se utilizează doar în preparate farmaceutice precis dozate.

Flori de leac: Macul

Macul de grădină și macul roșu de câmp conțin substanțe diferite: Papaver somniferum și, respectiv, Papaver rhoeas, dar au aceleași proprietăți ușor sedative. Petalele de mac roșu au un efect bun în amestecuri de ceaiuri pentru calmarea tusei. Acestea se adaugă în infuzii în proporție de 20 % cu alte ceaiuri cu proprietăți pectorale. În dozele recomandate, nu prezintă contraindicații sau reacții adverse.

Flori de leac: Flori de volbură

Volbura (rochița-rândunicii) are acțiune purgativă. Se administrează, în special, sub formă de tinctură. Aceasta se prepară din 20 g de rizomi și rădăcini la 100 ml alcool de 70°. Se lasă la macerat timp de 8 zile, după care se strecoară și se depozitează în sticluțe închise la culoare, ferite de lumină și de căldură. Se iau una-două lingurițe în puțină apă sau ceai, seara, înainte de culcare. Se recomandă să fie folosită șapte zile, după care să facă pauză sau să se alterneze cu alte purgative. Bineînțeles, se va schimba și alimentația pentru a preveni, pe cât posibil, constipația. Volbura nu prezintă contraindicații.

Flori de leac: Mușețelul

Mușețelul are acțiune antiinflamatoare, antiseptică, anestezică și antispastică. Infuzia din flori de mușețel are și efecte sedative, inducând un somn liniștit. Ajută la distrugerea stafilococilor. Florile de mușețel sunt protejează și vindecă reacțiile negative interne și externe produse de iradieri. În acest caz, se recomandă ca pacientul să bea un litru de infuzie de mușețel, zilnic. Se face infuzie dintr-o lingură de flori de mușețel la o cană cu apă. În alte cazuri în afara iradierilor, se beau două-trei căni pe zi. Pentru uz extern, se face o infuzie concentrată din trei-patru linguri de flori la o jumătate de litru de apă. Se aplică sub formă de comprese sau se clătește zona afectată în caz de stări inflamatorii sau boli microbiene ale pielii, gurii și gingiilor.

Flori de leac: Bănuții sau părăluțele

Se nau numesc și ochiul-boului sau părăluțe și învelesc zilele de primăvară prin parcuri și grădini, dar au și efecte terapeutice. Au acțiune tonică, expectorantă și astringentă. Sunt indicați în caz de tuse, artrită, anemie, reumatism, boli ale ficatului și rinichilor, dureri de cap, diaree. Se mai folosesc în combaterea guturaiului, în combinație cu splinuță sau podbal. Ceaiul de bănuți se prepară dintr-o linguriță de plantă uscată infuzată timp de 10 minute într-o cană cu apă clocotită. Se beau trei-patru căni pe zi. Tinctura se ia în cantitate de 2-4 ml de trei ori pe zi.

Flori de leac: Teiul, sedativ

Deși nu strălucesc prin frumusețea lor, florile de tei fac deliciul serilor de mai cu parfumul lor îmbătător. Au acțiune neurosedativă, antispastică, hipotensivă și ușor astringentă. Infuzia din flori de tei este emolientă și expectorantă. Datorită mucilagiilor, ea reduce inflamațiile căilor respiratorii. Este recomandat ca expectorant în bronșite și ca sedativ nervos în insomnii. Nu prezintă contraindicații. Poate fi folosit și de femeile însărcinate. Infuzia se prepară dintr-o lingură de flori la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi, îndulcite cu miere. Pentru a combate insomniile, ultima cană se bea înainte de culcare. Și copiii foarte mici pot beneficia de acțiunea sedativă a teiului, dacă se adaugă în apa de baie infuzie concentrată de tei.

Sursa