Care sunt cele mai căutate limbi străine pe piața muncii la momentul actual

Care sunt cele mai căutate limbi străine pe piața muncii la momentul actual

Să facem un exercițiu de imaginație și să presupunem că ești un angajator și ai în fața ta pe birou un maldăr de CV-uri din care trebuie să selectezi pe viitorii colegi de echipă. Dacă ești ca majoritatea managerilor sau a specialiștilor din departamentele de resurse umane, te uiți în primul rând la competențele profesionale ale candidatului, apoi la partea educațională, iar apoi, dacă mai ai timp (și eventual chef) arunci un ochi și pe partea cu limbile străine, secțiune care se află oricum undeva în a doua parte a CV-ului.

Desigur, există o serie de angajatori care sunt mai interesați de partea de limbi străine. Este vorba despre:

  • companiile multinaționale: acestea au mulți străini în structurile de management;
  • instituțiile care lucrează foarte mult în proiecte internaționale;
  • când ai clienți dintr-o altă țară și trebuie să comunici mult cu aceștia.

Cele mai căutate limbi străine

Trebuie să știi că orice limbă străină este un plus în dezvoltarea ta. Limbile care se cer cel mai mult pe piața muncii din România sunt:

  • engleza: a devenit aproape obligatorie, dar asta nu înseamnă că toate persoanele care vorbesc engleza o fac și corect. Dimpotrivă. Trebuie să știi că cele mai multe companii caută atât limba engleză, cât și o altă limbă străină. Daca doresti sa afli nivelul tau de limba engleza, poți vizita pagina : https://twinklestar.ro/cursuri-engleza-adulti/
  • germana: este din ce în ce mai căutată în cadrul companiilor europene. Nu uita să menționezi pe CV dacă deja o cunoști. Dacă nu ai studiat această limbă poți începe s-o faci, prin intermediul cursurilor de limbă germană și a metodelor moderne de învățare.
  • italiana: de obicei italiana merge în paralel cu engleza.
  • franceza: este o altă limbă străină care te poate ajuta să găsești un job bun.
  • mai sunt căutați pe piața muncii din România și din Europa vorbitori de olandeză, rusădanezăcroată, sârbăturcămaghiară.
  • cunoașterea unei limbi exotice este de asemenea de dorit, pentru că ea te poate ajuta să te integrezi mai ușor într-o altă comunitate și să înțelegi culturile altor state (japoneza de exemplu).

Cum scoți în evidență pe CV limbile străine

Este foarte ușor să evidențiezi limbile străine cunoscute pe CV-ul tău:

  • Pune secțiunea dedicată limbilor străine mai sus pe CV. În acest fel vei atrage atenția mai bine angajatorilor asupra competențelor tale lingvistice.
  • Explică toate competențele tale lingvistice în mod foarte clar. Menționează nivelul de cunoaștere/competență pentru fiecare limbă străină (începător, mediu, avansat, fluent). Menționează nivelul de cunoaștere pentru cele 3 categorii (înțelegere, vorbire, scriere).
  • Menționează cursurile și studiile care îți susțin cunoașterea respectivelor limbi străine. De asemenea, precizează activitățile profesionale în care te folosești de cunoașterea acestor limbi.
  • Daca detii un certificat lingvistic international – exemplu Cambridge English – mentioneaza-l, s-ar putea sa faca diferenta intre tine si restul aplicantilor.
  • Pe LinkedIn exista sectiune separata cu certificarile obtinute – poti urmari un clip aici despre cum adaugi un certificat Cambridge pe LinkedIn.

Un lucru este absolut cert, puține sunt locurile de muncă în care nu se cere cunoașterea a cel puțin unei limbi străine, fie ea de circulație internațională sau nu. Este important pentru tine și pentru dezvoltarea ta profesională să cunoști măcar limba engleză la un nivel acceptabil care să-ți permită să înțelegi, că comunici în această limbă. Oricât de mult efort ar presupune cunoașterea unei limbi străine, el merită făcut cu prisosință, pentru ca în plan profesional îți va fi de un real folos.

Sursa