Beneficiile morcovilor si ale sucului de morcovi

Sucul de morcovi are foarte multe beneficii de oferit pentru sanatate. Plus de asta, sucul de morcovi curata si detoxifica in profunzime organismul.

Chiar daca morcovul are un continut ridicat de zaharuri, acesta este de fapt un foarte bun reglator al nivelului de zahar din sange. Daca nu ai probleme cu nivelul zaharului din sange, 2 sau trei morcovi pe zi nu produc nici un efect advers. Diabeticii totusi ar trebui sa se rezume doar la un singur morcov pe zi.

Zaharul natural din morcovi este usor de asimilat. Sucul de morcov proaspat are un indice glicemic de 80, aceasta fiind o limita acceptabila.

Beneficii
#1. Beta-caroten

100 grame de morcovi proaspeti contin 8285μg de beta-caroten. Beta caroten este cunoscut a fi unul dintre cei mai puternici anti-oxidanti si ajuta organismul sa combata radicalii liberi. Acest caroten este transformat de ficat in vitamina A, care ajuta la imbunatatirea vederii, a productiei de sperma si la cresterea si dezvoltarea organismului.

#2. Imbunatateste vederea

Vitamina A obtinuta din morcov ajuta la imbunatatirea vederii de noapte. Morcovul este cunoscut pentru a vindeca problemele legate de vedere cum ar fi cataracta senila si degenerescenta maculara. Cercetarile demonstreaza ca 40% din persoanele care au o alimentatie bogata in beta-caroten in special cel gasit in morcovi, au un risc mai mic de a dezvolta degenerescenta maculara.

#3. Remediu pentru cancer

S-a descoperit ca morcovii reduc riscul de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de san, cancerul de colon și cancerul pulmonar. Doua dintre componentele gasite in morcovi – falcarinol și falcarindiol – sunt cunoscute a avea proprietati anticancer. Un studiu realizat pe soareci a demonstrat ca morcovii reduc riscul de a dezvolta cancer cu 30%.

#4. Benefic pentru piele

Beta carotenul din morcovi opreste imbatranirea celulelor.

De asemenea, daca doriti sa va proteja pielea de daune provocate de soare, cresteti aportul de morcovi. Vitamina A și antioxidantii din morcovi ofera un scut care protejeaza pielea de razele solare nocive. Lipsa de vitamina A poate duce la uscarea pielii si a parului, ridare prematura, acnee, pete si pigmentare.

Daca vrei o piele stralucitoare aplica o masca de suc de morcovi si miere pe fata.

Beneficiile morcovilor si ale sucului de morcovi

#5. Protejeaza inima

Trei dintre componentele gasite in morcovi – alfa caroten, beta-caroten si luteina – sunt cunoscute pentru efectul lor de a reduce riscul bolilor de inima. Fibrele solubile prezente in morcovi atunci cand se leaga de acizii biliari ajuta la reducerea nivelului de colesterol.

#6. Reduce riscul accidentelor vasculare

Un studiu realizat de Universitatea Harvard a demonstrat ca persoanele care consuma cel putin 6 morcovi intr-o saptamana nu prezinta riscuri de a avea un accident vascular cerebral.

#7. Detoxifiant natural

Vitamina A prezenta in morcovi ajuta ficatul sa elimine toxinele din corp. De asemenea este util in reducerea grasimilor din ficat. Exista unele fibre in morcovi care reglementeaza tranzitul intestinal si curata colonul.

#8 Puternic antiseptic

Multi botanisti folosesc morcovii pentru a preveni mai multe infectii. Se pot trata taieturi si rani prin plasarea morcovilor cruzi rasi direct pe rana.

#9 Eficient pentru dinti si sanatatea gingiilor

Atunci când se ia o muscatura de un morcov suculent, aceasta ajută la menținerea sănătății dumneavoastră orale. Particulele alimentare si placile sunt razuite cu ajutorul acestor morcovi crocanti. Cand mestecam un morcov crud acesta stimuleaza gingiile si astfel creste productia de saliva care alcalina fiind, reduce dezvoltarea bacteriilor care produc carii. Exista unele minerale importante gasite in morcovi care ajuta la protejarea impotriva cariilor dentare.

CUM AR TREBUI CONSUMATI MORCOVII
Exista peste 100 de specii de morcovi disponibili intr-o varietate de culori, cum ar fi portocaliu, rosu, violet, alb, galben si verde.
Cei mai bogati in beta caroten sunt morcovii portocalii. Cu cat sunt mai inchisi cu atat au o concentratie mai mare de beta caroten.
Concentratia carotenoizilor este majorata cu 600% atunci cand morcovii sunt gatiti in grasimi sau sunt preparati sub forma de suc.

Sursa