9 motive pentru a incepe sa alergi

Alergatul e o modalitate ideala si, mai ales, gratuita de a arata bine. El nu cere echipare speciala sau loc pentru antrenament. Doar adidasi. Alergatul poate fi practicat aproape in trei anotimpuri, afara, la aer liber. E benefic si efectiv in tratatamentul multor boli. Alergatul in sine nu este un leac sau panacee, dar actiunea lui indirecta asupra sistemului nervos si a sistemului cardio-vascular are un efect pozitiv asupra intregului organism. 

  1. Alergatul mareste capacitatea inimii si a vaselor, are loc antrenarea nemijlocita a muschiului inimii. Aceasta inseamna ca inima devine mai tare, mai puternica. Lucru ce se reflecta inevitabil asupra productivitatii sale.
  2. Creste capacitatea de oxigen in sange. Inima antrenata ruleaza un volum mult mai mare de sange in decurs de un ciclu, decat cea neantrenata. Daca creste volumul de sange, creste si schimbul de oxigen. Spre toate tesuturile si organele vine un mai mare flux de sange, imbogatit cu oxigen si substante nutritive.
  3. E un mijloc minunat de lupta cu incordarea nervoasa. Stresul si oboseala acumuleaza in decursul zilei in organism produse de descompunere – acesta si este motivul oboselii. Pentru a scapa de oboseala, trebuie de transpirat binisor, iar alergatul ispraveste de minune aceasta sarcina.
  4. In timpul antrenamentelor, in sange se elimina un hormon deosebit-endorfina. Il mai numesc si “hormonul fericirii”. Si nu in zadar. Cand concentratia de endorfina in sange creste, omul simte un sentiment de euforie usoara. Depresia dispare.
  5. Creste activitatea mintala. Cand alergi, deseori rezolvarea unei probleme sau sarcini vine de la sine. In timpul antrenamentului intens sangele se satureaza cu oxigen, creste schimbul de substante si, ca rezultat, se intensifica functionarea sistemului nervos central, si, evident, a creierului.
  6. Alergarile regulate contribuie la cresterea imunitatii, din contul cresterii numarului de eritrocite si de hemoglobina in sange. In procesul alergarii se micsoreaza colesterolul in sange, scade pofta de mancare, se imbunatateste motilitatea intestinala. Impreuna cu imbunatatirea metabolismului, se normalizeaza si greutatea corporala.
  7. Alergatul poate fi practicat in orice perioada a zilei. Astfel, dimineata, cand in sange e marit numarul de hormoni, alergatul e un remediu natural pentru descarcare, care va ajuta organismul sa se intoarca la armonie. Daca alergati dupa sfarsitul zile de munca – seara, veti putea elimina stresul, va veti relaxa, veti reincarca bateriile, veti suprima pofta de mancare excesiva si veti adormi cu un somn adanc.
  8. Studiile invatatilor au demonstrat ca are loc regenerarea partiala a ficatului. Se produce o influienta benefica asupra rinichilor: alergatul duce la o mai buna functionare a acestora.
  9. Alergarile regulate au, de asemenea, un impact pozitiv asupra sistemului musculo-scheletic. Pentru oamenii in varsta asemenea antrenamente sunt deosebit de utile, deoarece impiedica schimbarile degenerative in incheieturi si tesuturile musculare. 

Chiar si grecii antici obisnuiau sa spuna: “Daca vrei sa fii puternic – alearga, daca vrei sa fii frumos – alearga, daca vrei sa fii destept – alearga”.

jQuery(document).ready(function($) { $.post('https://inspira-te.com/wp-admin/admin-ajax.php', {action: 'wpt_view_count', id: '2291'}); });