5 obiceiuri pe care oamenii le regreta cel mai mult

Peste ani, gandindu-se la ceea ce a fost, oamenii regreta nu orele petrecute inutil in retelele sociale sau privind telenovele, ci obiceiurile proaste, care i-au indepartat de scopul ravnit – pe mult timp sau pentru totdeauna.

  1. Frica de a cere ajutor

E minunat sa le poti face pe toate de unul singur, dar uneori independenta excesiva devine o problema. Cei care nu pot pasi peste orgoliul propriu pentru a cere ajutor de la cineva mai competent, risca sa faca lucrul de repetate ori, pierzand o multime de timp pretios si nervi. Sunt multi oameni care is bucurosi sa-si impartaseasca experienta, sa invete pe cineva. Daca iti e incomod sa ceri un serviciu gratuit, drept recompensa, ai putea sa ajuti persoana data cu ceva ce iti iese bine.

  1. A salva relatiile depasite

Aceasta se refera la relatiile prietenesti si de dragoste. La prietenii de scoala, pe care ii suporti de dragul unor amintiri placute de zece ani in urma, si la casatoriile, in care demult nu mai este dragoste.

Relatiile care la sigur nu merita salvate, pot fi usor identificate dupa trei semne: iluziile despre punctele de tangenta, frica de singuratate si teama de schimbari.

Incercarea de a salva astfel de relatii cu un om care a devenit strain e pierdere de timp.

  1. A te concentra pe neajunsurile proprii

Sa-ti observi propriile neajunsuri e bine, dar sa te preocupi de ele in mod excesiv  iti incetineste dezvoltarea.

De la o introspectie minutioasa ai putea ajunge sa te autodeclari chiar un ratat. Iar ratatilor nu le trebuie sa atinga scopuri, lor le este confortabil in coconul slabiciunilor proprii. Ar fi mai chibzuit sa analizezi fiecare neajuns din perspectiva scopurilor de scurta si lunga durata. Pune-ti trei intrebari:

  • Acest lucru poate fi schimbat?
  • Merita sa fie schimbat?
  • Cum sa fac asta?

Raspunzand la aceste intrebari, intocmeste un plan si treci la actiune imediat.

  1. A-ti face prea multe griji despre opiniile altora

Cu totii intelegem ca e imposibil si chiar nu e nevoie sa le placi la toti, si totusi ne facem griji despre ce vor spune altii despre noi. Depunem un efort colosal pentru a le dovedi celor din jur opinia noastra si pentru a incerca sa le intram la maxim in voie.

Unele calitati ar fi bine sa le corectezi doar pentru cei mai apropiati si numai in cazul, daca acest lucru iti va fi de folos si tie. Nu e deloc obligatoriu sa faci aceasta pentru toti si pentru fiecare. Nu stim cauzele de ce nu placem cuiva. Cineva poate sa te invidieze sau pur si simplu vrea sa-ti submineze increderea in fortele proprii.

  1. A invidia

Invidia e unul din sentimentele cele mai destructive pentru personalitate. In goana dupa calitati si lucruri inutile pierdem o multime de timp, care ar putea fi cheltuit pentru ceva util.

Cea mai mare parte a reclamarii lucrurilor inutile se bazeaza pe sentimentul invidiei. Si noi le cumparam!

Ar fi bine sa privesti invidia linistit, dintr-o parte,  si s-o descompui in parti componente. Sa intelegi ce anume ai vrea sa preiei si la ce-ti serveste de fapt acest lucru.

Invidia poate sa-ti fie de folos daca stii s-o prefaci intr-un instrument de stabilire a propriilor obiective. In acest caz, sentimentul de invidie trebuie analizat cu mintea rece.

Ce obiceiuri din trecut le regreti tu cel mai mult?