10 beneficii surprinzătoare ale caiselor

Caisele, cu denumirea lor științifică Prunus armeniaca, sunt strâns înrudite cu prunele. Denumirea științifică ar proveni din Armenia, considerată de către cerecetători țară de origine a caiselor. Gustul aromat și delicios al caiselor este asociat cu multe beneficii pentru sănătate, datorită compușilor pe care acestea le conțin: vitamine, minerale și antioxidanți.

10 beneficii surprinzătoare ale caiselor

Printre beneficiile pentru sănătate ale caiselor se numără proprietatea de a trata indigestia, constipația,  febra, bolile de piele, anemia, prevenirea cancerului.

Caisele își datorează beneficiile impresionante pentru sănătate vitaminelor pe care le conțin, printre care vitaminele A, C, K, E și niacina în cantități semnificative, dar și altele în cantități mai mici (sub 5% din necesarul zilnic), precum și conținutului de minerale, printre care se numără potasiu, cupru, mangan, magneziu și fosfor. Caisele sunt și o bună sursă de fibre alimentare, așa cum sunt cele mai multe fructe.

De asemenea, caisele îmbunătățesc sănătatea inimii, reduc colesterolul, previn slăbirea vederii, ajută la pierderea în greutate, tratează afecțiunile respiratorii, întăresc oasele și mențin echilibrul electrolitic din corp.

Constipația: fiind bogate în fibre, caisele sunt bune pentru tranzitul intestinal. Sunt deseori recomandate celor care suferă în mod regulat de constipație, datorită proprietăților lor laxative.

Sănătatea oaselor: Caisele conțin minerale necesare pentru dezvoltarea oaselor. Calciu, fosfor, mangan, fier și cupru contribuie toate la dezvoltarea materiei osoase. De aceea, consumul de caise previne afecțiunile asociate cu vârsta, cum ar fi osteoporoza.

Sănătatea inimii: Caisele pot proteja inima de multe boli, inclusiv de arterioscleroză, atac de cord și accident vascular. Vitamina C protejează inima de radicalii liberi, kaliul reduce tensiunea relaxând arterele, iar fibrele curată pereții vaselor sanguine și ai arterelor de colesterol.

Elimină retenția de lichide din organism: Caisele manifestă acțiune diuretică, îmbunătățesc echilibrul electroliților în organism, reduc crampele.

Scad febra: Caisele conțin acizi și substanțe cu acțiune antiinflamatorie, ce scad febra. Manifestă acțiune antivirală, antimicrobiană și imunostimulatorie, datorită vitaminei A. 10 beneficii surprinzătoare ale caiselor

Sănătatea pielii: consumate, dar și folosite topic, caisele au proprietăți benefice pentru sănătatea pielii. Pe lângă faptul că fructul conține o doză importantă de vitamina A (60% din doză zilnică recomandată), vitamina asociată cu o piele mai sănătoasă, antioxidanții din caise protejează tenul de efectul radicalilor liberi, care duc la deteriorarea pielii și la îmbătrânirea prematură.

Anemia: Datorită fierului și cuprului pe care le conțin, caisele ajută la formarea hemoglobinei. Această proprietate ajută la tratarea anemiei. Anemia este, în esență, un deficit de fier, ceea ce duce la apariția unor simptome de oboseală, amețeală. Ambele minerale sunt prezente în caise, făcând din acestea un instrument perfect pentru menținerea corpului într-o bună stare de funcționare.

Cancer: Semințele caiselor sunt considerate de ajutor în tratarea cancerului. Între carotenoidele și ceilalți compuși antioxidanți pe care îi conțin caisele, nu este surprinzător că sunt o amenințare pentru radicalii liberi. Radicalii liberi sunt produse secundare periculoase ale metabolismului celular care pot face că celulele sănătoase să sufere mutații de ADN și să devină celule canceroase. Antioxidanțîi neutralizează aceșți compuși dăunători și protejează corpul de cancer, boli cardiace, Alzheimer și îmbătrânirea pielii. Caisele sunt asociate în mod direct cu reducerea riscului de cancer.

Sursa

Citeste si: