PRIMUL SAT VERTICAL DIN ROMÂNIA, UN ANSAMBLU REZIDENȚIAL PLIN DE VERDEAȚĂ ÎN CARE OAMENII SUNT AȘEZAȚI ÎN CENTRU

PRIMUL SAT VERTICAL DIN ROMÂNIA, UN ANSAMBLU REZIDENȚIAL PLIN DE VERDEAȚĂ ÎN CARE OAMENII SUNT AȘEZAȚI ÎN CENTRU

14 milioane de euro au fost investite în „satul vertical”, un ansamblu rezidențial plin de verdeață în care oamenii sunt așezați în centru. Cartierul rezidenţial cu totul special se construieşte în Timişoara, iar proiectul va fi gata în 2020.  Acesta este inspirat de satul rotund din Banat, unic în țară și declarat monument istoric de Ministerul Culturii.

Potrivit digi24.ro, ideea arhitecților a pornit de la Charlottenburg, un sat cu adevărat special din Banat, de altfel, unic în România. Aici spațiilor comune sunt în mijlocul așezării, iar casele dispuse într-un cerc, cu grădinile în spate. La Charlottenburg practic toți oamenii stau în centru. Micuţa localitate a fost înfiinţată acum mai bine de 300 de ani după ce austriecii au fost aduşi în Banat.

„E un sat vertical. Pădurea, plantele, copacii sunt o rezultantă implicită a faptului că există spații ample exterioare în care pot fi spații verzii, copaci ș.a.m.d. Terasa practic devine un fel de extensie a spațiului exterior al apartamentului în care poți lua masa, poți socializa cu prietenii, poți face gardening, poți să-ți îngrijești plantele”, a declarat Radu Golumba,  arhitect.

În ansamblul de la Timișoara vor fi plantați peste 700 de arbori, arbuști și plante ornamentale. Unele dintre ele pot atinge și 8 metri înălțime.

„Aceste clădiri sunt foarte bine izolate termic pentru că dacă pui un strat de pământ, razele soarelui nu mai pătrund vara deci clar ai o izolare termică eficientă. După aceea am mai putea vorbi despre izolare fonică, vegetația filtrează razele soarelui, dar în primul rând este vorba de o imagine mai plăcută dinspre stradă. Vezi verde și asta în ziua de azi înseamnă ceva plăcut”, a declarat Gabriel Szekely, profesor peisagist.

Arhitecții din Timiș menționează că proiectul lor „se adresează celor care se află în plină expansiune profesională şi care au un stil de viaţă dinamic, în ton cu dezvoltarea economică fără precedent a oraşului, dar care îşi doresc şi liniştea şi confortul unui cămin aparte”, potrivit Adevarul.ro.

Conceptul de clădire cu „pădure verticală” nu este nou. O astfel de clădire a fost concepută de un architect italian, Stefano Boeri și este amplasată în Milano. După modelul acestuia dăinuie o serie de construcții care încorporează plante în structura lor în țări precum Spania, Anglia, Japonia, China sau SUA.

Satul vertical va avea 120 de case și 10 etaje. Acesta se va ridica pe Calea Torontalului din Timișoara, iar construcția lui costă 14 milioane de euro. Complexul va fi gata la sfârșitul anului curent, iar o buna parte de apartamente sunt deja vândute.

Sursa