O viață „în oglindă”: Femeia care a trăit 99 de ani având organele plasate greșit

Rose Marie Bentley a murit în octombrie 2017, la vârsta de 99 de ani, fără să știe că a fost unul dintre puținii oameni care se nasc cu organele interne plasate „în oglindă”. Abia când corpul său a fost disecat a ieșit la lumină faptul că femeia reprezintă un caz unic în istoria științei.

O viață „în oglindă”: Femeia care a trăit 99 de ani având organele plasate greșit

Rose Marie Bentley a trăit până la 99 de ani, fără să știe că suferea de o boală foarte rară. Foto: BBC / Arhiva familiei Bentley

Originară din Oregon, Statele Unite ale Americii, femeia a hotărât în ultimii ani de viață ca, după moarte, corpul său să fie donat Universității din Portland, pentru cercetare. Studenții Facultății de Medicină au fost primii care au observat că multe dintre organele femeii nu se aflau acolo unde ar fi trebuit să fie.

Mai mult, în pofida faptului că femeia trecuse prin mai multe operații chirurgicale, un singur doctor și-a dat seama că este ceva în neregulă cu poziția organelor din corpul pacientei.

Specialiștii sunt uimiți că Rose Marie Bentley a avut o viață atât de lungă și de sănătoasă, în pofida afecțiunii ei. Femeia suferea de „situs inversus cu levocardie”, ceea ce înseamnă că ficatul, stomacul și celelalte organe din cavitatea abdominală erau inversate de la dreapta la stânga, oferind o imagine „în oglindă” a unei anatomii umane tipice.

Inima ei se afla în poziția normală, în partea central-stângă a corpului. Afecțiunea este „extrem de neobișnuită”, a spus doctorul Cam Walker, profesor asistent de anatomie la Universitatea Oregon de Sănătate și Știință, citat de BBC.

Acesta i-a ajutat pe studenții săi să descifreze misterul corpului lui Rose Marie Bentley. Doctorul Walker a declarat pentru BBC că descoperirea a avut loc atunci când studenții săi disecau cavitatea toracică și nu au reușit să găsească un vas de sânge important.

O viață „în oglindă”: Femeia care a trăit 99 de ani având organele plasate greșit

Ilustrația medicală din stânga înfățișează afecțiunea lui Rose Marie Bentley, „situs inversus cu levocardie”, ce presupune că organele din cavitatea abdominală a unei persoane sunt o imagine în oglindă a unei anatomii umane tipice, în timp ce ilustrația din dreapta înfățișează și mai multe anomalii în cavitatea toracică a femeii. Foto: BBC / Lynn Kitakawa

Descoperirea a declanșat un „efect în cascadă”, pe măsură ce studenții realizau faptul că trupul doamnei Bentley era de-a dreptul unic. „Situs inversus cu levocardie” este o afecțiune rară, care apare aproximativ o dată la fiecare 22.000 de nașteri.

De obicei, este asociată cu probleme care amenință viața suferindului, cu afecțiuni cardiace și alte anomalii, ceea ce înseamna că faptul că Rose Marie Bentley a trăit atât de mult este cu adevărat excepțional.

Doctorul Walker estimează că numai unul din 50 de milioane de oameni născuți cu această boală ajung la maturitate. El și colegii săi cred că Rose Marie Bentley este un caz excepțional, fiind cea mai vârstnică persoană la care a fost identificată această afecțiune.

In istoria medicinei mai sunt cunoscute doar două cazuri în care astfel de pacienți au atins vârsta de 70 de ani.

„Niciunul dintre colegii mei nu mai dăduse peste un donator cu situs inversus,iar unii predau de peste 30 de ani. Nu am mai văzut așa ceva. Cred că studenții nu vor uita niciodată evenimentul”, a spus doctorul Walker.

O viață „în oglindă”: Femeia care a trăit 99 de ani având organele plasate greșit

Doctorii Cam Walker și Mark Hankin au cercetat cazul rar al doamnei Bentley. Foto: Ohsu/Kistyna Wentz-Graff

Louise Allee, unul dintre cei cinci copii ai soților Bentley, le-a spus reprezentanților universității că mama ei s-ar bucura de toată atenția acordată cazului său atât de rar. Membrii familiei le-au explicat medicilor că femeia dusese o viață foarte sănătoasă, fără să sufere de boli cronice, cu excepția artritei.

A fost operată de trei ori, însă abia doctorul care i-a îndepărtat apendicele a observat poziția atipică a acestui organ în corpul femeii. Soții Bentley s-au hotărât să își doneze corpurile Universității din Oregon după ce au citit un poem de Robert Noel Test, o poezie despre comemorarea celor plecați dintre noi.

„Probabil că ar avea un zâmbet mare pe față. A avut această afecțiune și totuși a trăit atât de mult”, a declarat Louise Allee.

Sursa