La ce obiceiuri au renunțat japonezii conștiincioși și de ce ar trebui să le urmăm exemplul

De secole, omenirea caută secretul tinereții eterne. Și oricât de mult ne-am dori cu toții să trăim o viață lungă și activă, există țări ai căror locuitori o fac cel mai bine. Una dintre aceste țări este Japonia. Speranța medie de viață în Țara Soarelui Răsare (81,64 ani) a devenit un record și este cu aproape 11 ani mai mare decât media planetei (71 de ani). Ce tradiții ale japonezilor sunt motivul pentru aceasta și la ce obiceiuri națiunea estică a trebuit să renunțe pe drumul spre longevitate? Și încă o întrebare: câți ani credeți că are femeia din fotografie? Răspunsurile sunt în articolul nostru.

La ce obiceiuri au renunțat japonezii conștienți și de ce ar trebui să le urmăm exemplul

TRADIȚIILE JAPONEZILOR

Legume sau carne?

Bucătăria tradițională japoneză o amintește într-un fel pe cea mediteraneană. Prioritate sunt legumele, peștele și fructele de mare care se consumă în fiecare zi. Uleiul este în mare parte vegetal. Ouă – până la patru ori pe zi.

La ce obiceiuri au renunțat japonezii conștienți și de ce ar trebui să le urmăm exemplul

În schimb carne, japonezii consumă foarte puțină. E mai frecventă în meniul lor cea de pui. Carnea roșie o puteți întâlni ocazional, la mese festive. O altă caracteristică a bucătăriei japoneze este absența aproape completă a produselor lactate și prezența în cantități mari a produselor din soia. Porțiile le sunt de obicei mici. În plus, mâncatul cu bețisoare încetinește luarea mesei. Drept urmare, la o singură masă, japonezii mănâncă în medie cu 20% mai puțin decât europenii.

Mâncarea caldă

Medicii japonezi demut au dedus că mâncarea caldă și băuturile fierbinți care afectează mucoasa stomacului sunt un factor de risc serios și o cauză a îmbolnăvirilor tractului digestiv. În țară a fost organiyată o campanie de informare, după care mulți oameni și-au revizuit obiceiurile alimentare.

La ce obiceiuri au renunțat japonezii conștienți și de ce ar trebui să le urmăm exemplul

În același timp, în mod tradițional, considerăm mâncarea caldă ca fiind sinonim cu cea sănătoasă și gustoasă. „Dacă nu mănânci fierbinte, îți strici stomacul – atunci vei regreta că nu m-ai ascultat!” – spunea mama când eu, în copilărie, refuzam felul întâi – obligatoriu.

De fapt, natura l-a creat pe om nu prea adaptat la mâncărurile calde. Mai mult, obișnuindu-ne cu senzația de arsură a alimentelor, pierdem treptat din sensibilitate și nu mai putem distinge alimentele foarte fierbinți de cele doar calde. În timp, acest lucru poate provoca inflamații la nivelul stomacului, care se termină cu gastrită.

Sarea

În anii 70 ai secolului trecut, oamenii de știință japonezi studiau cauza nivelului ridicat al bolilor cardiace și vasculare din țară. După cum sa dovedit, pe fundalul unei diete în general sănătoase, mulți oameni mâncau prea multă sare.

 

La ce obiceiuri au renunțat japonezii conștienți și de ce ar trebui să le urmăm exemplul

Astăzi, aportul zilnic mediu de sare în Japonia a scăzut de 4 ori (de la 40 la 10 grame pe zi). Iar obiceiul cetățenilor noștri, în primul rând, de a adăuga sare în bucate, înainte de a le fi gustat, provoacă o surpriză extraordinară în rândul japonezilor.

Televizor sau plimbare?

Gerontologii japonezi susțin că cel mai bun remediu pentru modificările creierului legate de vârstă este învățatul continuu. Poate de aceea pensionarii japonezi, conform statisticilor, citesc cel puțin o oră în fiecare zi.

 

La ce obiceiuri au renunțat japonezii conștienți și de ce ar trebui să le urmăm exemplul

În fața ecranelor TV, japonezii în vârstă petrec în medie o jumătate de oră pe zi, acordând mai mult timp plimbărilor. Pentru comparație: românii mai în vârstă stau în fața ecranelor televizorului aproximativ 4 ore pe zi, cheltuind pentru aceasta de 20 de ori mai mult timp decât pentru activitățile fizice.

Programul de Stat pentru Sprijinirea Persoanelor Vârstnice

În Japonia, statul este în mod serios preocupat de sănătatea cetățenilor. Acesta implementează programe menite să prelungească longevitatea cetățenilor. Sarcina este de a reduce decalajul dintre speranța totală de viață și perioada activă. Se acordă multă atenție depistarii precoce și prevenirii bolilor cronice.

La ce obiceiuri au renunțat japonezii conștienți și de ce ar trebui să le urmăm exemplul

Pensionarii japonezi comunică activ cu semenii lor, merg la teatre și cafenele, ceea ce le permite să mențină abilitățile cognitive ale creierului pentru mai mult timp. Bătrânilor li se oferă educație gratuită, se creează diverse cluburi de interes pentru ei și ei sunt încurajați să mențină activitatea socială și legăturile sociale.

Editorial

După cum puteți vedea, datorită grijei statului și bunelor obiceiuri din lista noastră, japonezii reușesc să respingă începutul bătrâneții. Poate că unele dintre ele merită să fie adoptate și de noi. Și acum răspunsul promis: Masa Narita din Osaka, prezentată în prima fotografie, își celebrase recent aniversarea de 100 de ani. Bătrâna trăiește singură în casa ei, deoarece apreciază independența și libertatea. Ea vizitează regulat un salon de frumusețe, își menține sănătatea citind ziarele zilnice și gătind de trei ori pe zi. „Activitatea este cheia longevității”, spune Narita.