Cum se sarbatoreste Sfantul Valentin in diferite tari ale lumii

Ziua Sfantului Valentin se sarbatoreste deja de sute de ani. Exista mai multe legende legate de originea acestei sarbatori, dar una din cele mai credibile e considerata povestea despre preotul roman Valentin. Istoria ne spune ca imparatul Imperiului Roman Claudiu II  era convins ca unica cauza a esecului in bataliile armatei sale era casatoria.

Imparatul era increzut ca soldatii sai, in loc sa se concentreze pe victoria asupra inamicilor, erau preocupati de gandul la familie. De aceea, negasind nimic mai rezonabil, Claudiu II a emis un ordin, conform caruia, tuturor barbatilor ce se aflau la slujba in armata, li se interzicea sa se casatoreasca.

Dar, dupa cum se stie, legile exista pentru a fi incalcate, si un astfel de curajos s-a gasit si in armata imparateasca. Tanarul preot Valentin, caruia nu-i era frica de pedeapsa, incepu sa cunune in taina soldatii si iubitele lor, iar uneori ii ajuta chiar sa scrie scrisori de dragoste si sa transmita diverse cadouri ale indragostitilor. Dar, cum deseori se intampla, orice taina se afla mai devreme sau mai tarziu si  pe Valentin il astepta pedeapsa cu moartea.

Dupa moartea lui, s-a aflat ca Valentin era indragostit si el, iar atunci cand ii trimitea iubitei sale scrisori, intotdeauna semna: «Al tau, Valentin». 

Acum, practic in fiece tara a lumii se sarbatoreste una din cele mai romantice sarbatori ale anului, dar cu nuante nationale specifice.

Astfel, de exempu in Italia, aceasta zi e numita “dulce” si de aceea, drept cadou puteti primi tot felul de dulciuri in forma de inima.

In Statele Unite se felicita nu doar indragostitii, dar si apropiatii, cei pe care ii iubiti mult — mamele, tatii, buneii, bunicile.

In Anglia, in afara de dulciuri, se mai daruieste si unul din cei mai populari ursuleti – Teddy. La fel, englezii nu uita sa-si felicite si animalele de companie.

E interesant faptul ca primii care au inceput traditia de a trimite carduri cu mesaje de dragoste si ciocolate, au fost francezii. De asemenea, ei isi daruie deseori – lenjerie, calatorii, cupoane in salonuri-spa. 

Un ritual interesant au inventat in Wells. Indragostitii decupeaza impreuna linguri din lemn, graveaza pe ele cheite si lacate, care semnifica urmatoarele: «ai gasit cheia spre inima mea».

E curios faptul ca in Germania, pe 14 februarie se sarbatoreste ziua celor bolnavi psihic! Oamenii impodobesc spitalurile cu panglici rosii, iar in capele se desfasoara ceremonii religioase speciale.

In tarile Asiatice la fel se sarbatoreste Ziua tuturor Indragostitilor, dar cu niste deosebiri originale. De exemplu, in Japonia si Coreea, cadouri primesc doar barbatii, si neaparat ciocolate! Iar daca ciocolata e de casa, atunci  acest gest inseamna mai mult decat o simpla simpatie. Dar aceasta sarbatoare la ei  nu sfarseste aici. Peste o luna, pe 14 martie, se sarbatoreste Ziua Alba. Barbatii ce-au primit cadou, sunt obligati sa ofere si ei ca raspuns o ciocolata respectivei domnisoare, in semn de recunostinta. Coreenii au mers si mai departe si au inventat Ziua Neagra — 14 aprilie — ziua tuturor celor ce NU sunt indragostiti. In aceasta zi, toti singuraticii din tara imbraca neaparat ceva negru si mananca tocmagi Cija Gia Men cu sos negru.