Dependenta de Facebook este asemanatoare cu adictia de cocaina

Dependenta de Facebook este asemanatoare cu adictia de cocaina

Telefonul, internetul, tableta, digital device-urile, social media (facebook, instagram, snapchat, etc), au devenit pentru noi niste accesorii indispensabile. Pe cât de inedite, pe atât de utile. Un mijloc excelent de a socializa, de a lega prietenii, ne fac sa ne simțim validați, într-un cuvânt ne simțim „conectați”.Telefonul, internetul, tableta, digital device-urile, social media (facebook, instagram, snapchat, etc), au devenit pentru noi niste accesorii indispensabile. Pe cât de inedite, pe atât de utile. Un mijloc excelent de a socializa, de a lega prietenii, ne fac sa ne simțim validați, într-un cuvânt ne simțim „conectați”.

Totuși, știm cu toții, când vine vorba de proporții, că le depășim și că marea majoritate dintre noi tindem să ne lăsăm acaparați, răpindu-ne mult prea mult din timpul nostru, lăsându-ne de cele mai multe ori cu un gust amar.

Știați că stăm, în medie, 3h și 45 de minute, pe telefon, în fiecare zi?!

Știați că sunt un precursor al depresiei și al stării de anxietate? Că ne dau falsa senzație de conexiune „trainică” și „profundă” care în realitate acoperă majore lipsuri de care de cele mai multe ori fugim?

Primul lucru pe care îl faci când te trezești este să-ți verifici telefonul?

Mergi la toaletă cu telefonul?

În timp ce conduci îți verifici mesajele, stai pe fb sau insta?

La întâlniri, stai mai mult cu ochii pe ecranul telefonului decât pe cel /cea din fața ta?

Dacă nu mai ai baterie la telefon simți o stare acută de disconfort?

Sunt studii care arata ca dependența de Facebook este asemănătoare cu adicţia de cocaină.

Parintii le dau copiilor telefoane si acces pe site-urile de social media inca de la o varsta frageda. Ei nu sunt pregatiti pentru asta. Mintea lor nu gestiona dopamina. Sunt copii, le poti lua telefonul. Trebuie sa intervenim ca parinti, insa companiile acum se confrunta cu o generatia de tineri dependenti. Astfel vezi angajati mai in varsta ce au telefonul alaturi de tastatura in timp ce lucreaza. In schimb, cei mai tineri il tin chiar in fata, intre brate, in timp ce tasteaza sunt atenti si la telefon. Studiile sunt alarmante. S-au facut experimente pe soareci, au pus lumini colorate si schimbatoare pentru a simula ca provin de pe calculator, telefon sau TV. Soarecilor care au fost expusi la luminile schimbatoare le-a luat de 3 ori mai mult sa rezolve un labirint, iar efectele sunt ireversible.

„Pe lângă multiplele avantaje ale sale, rețelele de socializare sunt însă și o mare problemă pentru cei care investesc foarte mult timp în ele. Utilizarea în exces și fără o triere minimă a persoanelor cu care comunicăm, poate afecta aptitudinile nonverbale, ca de exemplu menținerea contactului vizual în timpul unei conversații, coordonarea limbajului verbal cu cel nonverbal și paraverbal. De asemenea, dependența de Facebook poate declanșa o nevoie de satisfacție imediată și evident apariția frustrării atunci când aceasta lipsește, acumulare de frustrări atunci când utilizatorul nu poate folosi site-ul zilnic, scăderea stimei de sine atunci când postările sale nu sunt citite, nu primesc aprecieri (like-uri), scăderea capacității de concentrare, deconectarea treptată de lumea reală, degradarea relațiilor de familie, distrugerea carierei sau chiar ruinarea financiară, izolarea socială, interpretarea greșită a relațiilor interumane, dificultăți de relaționare etc” (Laura Maria Cojocaru)

Sursa