De ce nu ar trebui să refolosești sticlele de plastic

Sticlele de plastic sunt acum cele mai folosite recipiente din lume și puțină lume se gândește la pericolele refolosirii lor.

 

Fii atentă când refolosești recipiente de plastic și observă următoarele amănunte.

1. Numărul de pe fundul sticlei

O sticlă de plastic emană diverse substanțe chimice periculoase. Privește cu atenție semnele precum numărul înscris în triunghiul de pe fundul sticlei, pentru că arată ce tip de plastic a fost folosit la producerea ei.

 O sticlă cu numărul 1 (PET sau PETE) se poate folosi o singură dată, pentru că atunci când este expusă la oxigen sau temperaturi înalte, precum razele soarelui, emite substanțe toxice care intră în contact cu apa.

 Evită sticlele cu numerele 3 și 7 (PVC sau PC), deoarece emană chimicale toxice, care intră în apă și mâncare, iar expunerea prelungită la ele duce chiar la boli extrem de grave.

 Doar sticlele făcute din polietilenă (numerele 2-HDPE și 4-LDPE) sau polipropilenă (numărul 5-PP) pot fi refolosite în siguranță. Sunt relativ în regulă dacă pui în ele doar apă rece și le dezinfectezi periodic.

2. Sticlele de plastic sunt un mediu propice pentru bacterii

Cercetătorii afirmă că dacă bei apă dintr-o sticlă de plastic refolosită este ca și când ai linge vasul de toaletă, o jucărie de câine sau chiar mai rău. Numărul de bacterii din astfel de recipiente depășește de cele mai multe ori nivelul considerat sigur și acest mediu îl creăm chiar noi, când luam sticla cu mâinile murdare și păstrăm apă caldă în ea. Pentru a evita astfel de situații, spală periodic sticla ta cu apă caldă și detergent, oțet sau apă de gură.

3. Fii atentă la gâtul sticlei

Chiar dacă speli foatre bine sticla, tot te poți alege cu intoxicații alimentare sau hepatită A. Studiile au arătat că cele mai multe bacterii se acumulează în gâtul unei sticle de plastic, pentru că este dificil de spălat. Așadar, dacă trebuie neapărat să folosești o astfel de sticlă bea cu ajutorul unui pai, deoarece capacele care se rotesc și cele picurătoare atrag și mai multe bacterii.

Sursa