Cercetătorii au descoperit că mirosul de rozmarin combate demența și îmbunătățește substanțial memoria

O echipă de cercetători a demonstrat că mirosul de rozmarin poate îmbunătăți memoria cu 75%. Această plantă medicinală oferă numeroase beneficii terapeutice, motiv pentru care a fost folosită în remedii de multe secole.

Un amănunt interesant este că vechii greci purtau boboci de rozmarin în păr în timp ce studiau pentru examene.

Această plantă uimitoare a fost utilizată pentru a stimula memoria și vigilența pe termen lung încă din timpuri vechi. Chiar și celebrul Shakespeare menționează beneficiile incredibile ale rozmarinului în “Hamlet”.

Un studiu realizat în 2003 la Universitatea Northumbria din Newcastle a constatat că mirosul de rozmarin a produs “o îmbunătățire a performanței memoriei pe termen scurt și lung”.

Cercetătorii au explicat științific abilitățile de stimulare cognitivă ale acestei plante medicinale. Timp de zece ani, experții au urmărit evoluția unui grup de douăzeci de oameni, testându-le progresiv abilitățile de calcul matematic și de prelucrare a informațiilor vizuale. Cercetătorii au evaluat starea de spirit a participanților înainte și după expunerea la mirosul de rozmarin, luând ulterior probe de sânge.

Constatările au fost uimitoare: expunerea la mirosul de rozmarin a îmbunutățit semnificativ memoria participanților. Mai exact, subiecții din camera în care a fost inoculat mirosul de rozmarin au avut o performanță cu 60-75% mai bună în amintirea evenimentelor și îndeplinirea sarcinilor cognitive.

În plus, probele de sânge au arătat că în sângele participanților expuși la parfumul de rozmarin s-au detectat concentrații mici de 1,8-cineol, un compus activ al rozmarinului. Așadar, experimentul a demonstrat că acest compus se absoarbe în sânge chiar și prin simpla mirosire a rozmarinului! Cu cât nivelurile de acest compus sunt mai ridicate, cu atât performanțele cognitive sunt mai bune.

Datorită conținutului de acid carnosic și acid rosmarinic, care au efecte antioxidante puternice, rozmarinul împiedică neurodegenerescența hipocampusului indusă de beta-amiloid, inhibă îmulțirea celulelor canceroase și previne boala Alzheimer. Pe scurt, rozmarinul îmbunătățește considerabil sănătatea creierului.

Dr. Alan Hirsch, director al Fundației pentru tratamentul și cercetarea simțurilor olfactiv și gustativ din Chicago, cooptat și el în echipa de experți, susține că rezultatele acestui studiu deschid o nouă perspectivă către fructificarea efectelor magnifice ale acestei plante.

Cum trebuie folosit rozmarinul

Experții susțin că, pentru a te bucura din plin de avantajele rozmarinului, trebuie să dispersezi în aer ulei esențial organic de bună calitate. Cel mai ușor mod de a face acest lucru presupune folosirea unei candele de aromoterapie.

De asemenea, poți ține mereu aproape o plantă sădită în ghiveci. Ca să îți menții abilitățile de concentrare și memorare, aplică periodic o picătură de ulei de rozmarin amestecat cu ulei de cocos pe pielea încheieturii palmei.

Sursa

Citeste si: